Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, 18 Απριλίου 2021, η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ιερουργούντος του π. Βασιλείου Καλλιακμάνη.

Ο πρωτοπρεσβύτερος και ακαδημαϊκός πατήρ Βασίλειος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα προ του Πάθους γεγονότα: ο Χριστός προετοιμάζει τους μαθητές Του για τους εμπτυσμούς, τους ονειδισμούς, την προδοσία, τον ατιμωτικό θάνατο που πρόκειται να υποστεί. Οι μαθητές Του -τι λυπηρό!- όπως οι χριστιανοί μέσα στους αιώνες, δεν κατανοούν τα λόγια Του. Δεν είναι, ακόμα, ικανοί, έτοιμοι να προσλάβουν το πνεύμα της θυσίας Του. Ζητούν από τον Κύριο, αξιώματα, πρωτοκαθεδρίες. Ο Χριστός τούς μυσταγωγεί, τούς υποδεικνύει «οδόν αρίστην», νέον τρόπο βιοτής: όποιος θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να είναι τελευταίος, να είναι διάκονος όλων. Ο ίδιος τούς δίνει υπόδειγμα διακονίας, όταν «ζώνυται το λέντιον», «κάμπτει το γόνυ» και « νίπτει τους πόδας τους».

Αν παίρναμε στα σοβαρά τα λόγια του Κυρίου για τη διακονία, τότε ο κόσμος θα άλλαζε, θα μεταμορφωνόταν. Η διακονία που αφορμάται από εκούσια προαίρεση έχει τη δυναμική να αναγεννά, να αλλοιώνει.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής παρουσίασε με γλαφυρότητα και ρεαλισμό παραδείγματα από τη ζωή στην οικογένεια, την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και από το χώρο της Εκκλησίας, όπου το πνεύμα της διακονίας ιερουργεί θαύματα.

Η Εκκλησία έχει μια βασική αποστολή: να διακονεί το λαό και να αναδεικνύει Αγίους, είπε τελειώνοντας ο πατήρ. Δεκάδες άγιοι αναδείχτηκαν στον αιώνα μας, οι οποίοι με ταπείνωση και αφάνεια διακόνησαν και διακονούν, δια των πρεσβειών τους, το λαό του Θεού».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.