Κυριακή Ε΄ Νηστειών: Το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας μάς διδάσκει ότι εάν επιθυμούμε πραγματικά να ενωθούμε με τον Θεό, δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα.

Την Κυριακή 10 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Προ της απολύσεως ανεγνώσθη η Εγκύκλιος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατράρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την επικείμενη τελετή καθαγιασμού του Αγίου Μύρου στο Φανάρι κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Την Εγκύκλιο μπορείτε να την διαβάσετε, πατώντας εδώ.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Την Κυριακή της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν καθιερώσει να εορτάζεται η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, το πρότυπο αυτό της μετανοίας. Διότι για πολλά χρόνια η Οσία Μαρία ζούσε μέσα στην ασωτία, αλλά η χάρις του Θεού την προσείλκυσε, εμποδίζοντάς την να εισέλθει στο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα κατά την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και να προσκυνήσει το Τίμιο Ξύλο.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να συνειδητοποιήσει ότι η ρότα της ζωής της δεν ήταν σύμφωνη με το Θελημα του Θεού. Αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει τη ζωή της, βάζοντας ως εγγυήτριά της την ίδια την Υπεραγία Θεοτόκο και οδηγήθηκε για σαράντα και πλέον χρόνια στην έρημο του Ιορδάνου, όπου με αγώνες ασκητικούς, όχι μονάχα μετενόησε για όλα αυτά που είχε διαπράξει, αλλά κυρίως ενώθηκε με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Η ουσία και το νόημα της επί γης ζωής μας, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι λοιπόν να βρούμε τρόπο να ενωθούμε με τον Χριστό. Γι’ αυτό κοινωνούμε, για να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το ποθούμενο. Γι’ αυτό να επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγίων.

Το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας που προβάλλει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία μάς διδάσκει ότι στη ζωή δεν θα πρέπει ποτέ να απογοητευόμαστε. Μας διδάσκει ότι ακόμη και αυτοί που δεν εκμεταλλεύτηκαν μέχρι τώρα όπως έπρεπε την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μπορούν ακόμη να ξεκινήσουν τον πνευματικό αγώνα εν νηστεία, εν προσευχή και μετανοία. Διότι ο Χριστός βλέπει την προσπάθειά μας, βλέπει τον πόθο της καρδιάς μας και σε αυτούς που επιθυμούν διακαώς να ζήσουν τα Πάθη και την Ανάστασή Του, σε αυτούς δίδει τη χάρη Του για να μπορέσουν να τα βιώσουν».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.