Την Κυριακή 7 Απριλίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φουρνής.

Στην ομιλία του προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, στην οποία ο Ευαγγελιστής Μάρκος διηγείται την θεραπεία ενός δαιμονιζομένου παιδιού από τον Ιησού Χριστό.

Και ανεφέρθη στην σημασία της νηστείας και της προσευχής, πάνω στις οποίες εδράζεται μια καθαρή, σταθερή, ενισχυμένη και αποτελεσματική πίστη προς τον Θεό.

Η νηστεία για τον αληθινό χριστιανό, επεσήμανε, δεν είναι μόνο ένα σωματικό αγώνισμα, δεν είναι μονάχα η αποχή από κάποιες τροφές. Είναι κυρίως μία πνευματική δοκιμασία.

Ο χριστιανός απέχει συνειδητά από κάποιες κατηγορίες τροφών, με απώτερο σκοπό να δαμάσει τις επιθυμίες του. Έτσι μαθαίνει σταδιακά να μην υποτάσσεται στις επιθυμίες του σώματος και παράλληλα να επιθυμεί τις πνευματικές αρετές που οδηγούν στον Θεό και τρέφουν την ψυχή του.

Ως φυσική συνέχεια της νηστείας ακολουθεί η προσευχή, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από την αναζήτηση των πνευματικών δωρεών. Μέσα από την προσευχή ο άνθρωπος ζητάει το έλεος, την συγχώρεση, τη βοήθεια και την προστασία Του ενάντια στους πειρασμούς, την εκπλήρωση της Κοινωνίας με Αυτόν και την αγάπη προς τον πλησίον.

Ωστόσο, ο ιερός σκοπός της νηστείας και της προσευχής επιτυγχάνεται μόνο διά της πίστεώς μας προς τον αληθινό Θεό. Διότι χωρίς πίστη η μεν νηστεία γίνεται μια μηχανική αποχή από τις τροφές που δεν προσφέρει τίποτε πνευματικό, η δε προσευχή γίνεται μια ανούσια λατρεία χωρίς περιεχόμενο, γιατί δεν διαλεγόμαστε με κάποιον τον οποίο πιστεύουμε. Με την πίστη μας αναγνωρίζουμε την δυνατότητα του Θεού να μεταμορφώσει την ζωή μας προς το καλύτερο και παράλληλα αναγνωρίζουμε τη δική μας ανεπάρκεια, μικρότητα και αμαρτωλότητα.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος παρεκάλεσε τον Θεό αυτή την πνευματική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να διώξει τον πειρασμό από την ζωή μας, να μας δώσει ειρήνη και να μας αναστήσει από τα πάθη που νεκρώνουν την ψυχή μας για να μπορέσουμε να απολαύσουμε το φως και την χαρά της Αναστάσεώς Του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.