«Ο σκοπός για τον οποίο ο Απόστολος Παύλος ζητά από τον μαθητή του Τίτο να ομιλεί με βεβαιότητα για την αξιοπιστία του Ευαγγελίου είναι η χριστιανική πράξη και η μαρτυρία της αγάπης «ίνα φροντίζωσι καλών έργων προΐστασθαι οι πεπιστευκότες τω Θεώ».

Οι άνθρωποι που αποδέχθηκαν το «Ευαγγέλιο της σωτηρίας» και στέκονται με εμπιστοσύνη απέναντι στο Θεό και τον λόγο Του οφείλουν να πρωτοστατούν σε καλά έργα.

Ο Απόστολος συνδέει την πράξη με την αλήθεια του Ευαγγελίου. Η πράξη θεμελιώνεται πάνω στο δόγμα και το δόγμα καταλήγει στην πράξη. Η πίστη μόνη της δεν αρκεί για την σωτηρία μας.

«Ουκ αρκεί γαρ η πίστις προς σωτηρίαν, αγαθών έργων γεγυμνομένης», τονίζει ο Θεοδώρητος, επίσκοπος Κύρου… Ασφαλώς η πίστη είναι η προϋπόθεση που ανοίγει το δρόμο της σωτηρίας.

Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι μία θεωρητική στάση, μία ψυχρή αποδοχή κάποιων αφηρημένων αληθειών ή αρχών, αλλά μια ζώσα μαρτυρία που δίδουμε με τη ζωή μας και τα έργα μας.

Μία πίστη χωρίς ζωή και χωρίς έργα είναι ανάπηρη και κίβδηλη. «Η πίστις χωρίς των έργων νεκρά εστί», τονίζει επιγραμματικά ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος.

Το ίδιο πράγμα λέει και ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιώντας την εικόνα του δένδρου. Όποια αξία για το δέντρο έχει ο καρπός, την ίδια για το χριστιανό έχουν τα καλά έργα.

Χριστιανοί χωρίς έργα, που θα εμπνέει η πίστη στο Χριστό, είναι άκαρποι, όπως τα δέντρα που δεν αποδίδουν καρπούς.

Τα έργα, που είναι ο καρπός της πίστεως και η απόδειξη γνησιότητας της εν Χριστώ ζωής, ο Απόστολος τα χαρακτηρίζει «καλά καί ωφέλιμα τοις ανθρώποις»», τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Θεοφόρων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καναδά, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου και ιερούργησε την 14η του μηνός Οκτωβρίου ε.ε., εν όψει της επικειμένης πανηγύρεως του Ιερού Ναού επί τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου.
Κυριακή Δ´ Λουκά στον Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καναδά

Κυριακή Δ´ Λουκά στον Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καναδά

Κυριακή Δ´ Λουκά στον Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καναδά


Κυριακή Δ´ Λουκά στον Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καναδά

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.