Στον κατάμεστο ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, χοροστάτησε κατά τον πανηγυρικό εσπερινό με την ευκαιρία τής εορτής τής ανακομιδής των ιερών λειψάνων τού Αγίου Γεωργίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα παρευρίσκονταν και οι τοπικές Αρχές των Λατσιών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χρίστο Πιτταρά.

Η εορτή τού Αγίου Γεωργίου στις αρχές τού Νοεμβρίου, η λεγομένη «τού σπόρου», έχει συνδεθεί με την σπορά των σιτηρών, αφού συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της.

Την ημέρα αυτή, οι γεωργοί προσέφεραν στην εκκλησία αφιερώματα και παρακαλούσαν τον Άγιο Γεώργιο για βροχόπτωση και επιτυχή έκβαση των γεωργικών τους ενασχολήσεων.

Για αυτό και λέγεται Άγιος Γεώργιος τού «σπόρου», και εορτάζεται κυρίως σε χωριά, καθότι είναι συνδεδεμένη με τη γη, με τους κόπους και μόχθους των ανθρώπων αυτών.

Παράδοση, επίσης, τής ημέρας αυτής ήταν να παίρνουν οι γεωργοί τους σπόρους τους στον ναό, όπου ο ιερέας τούς ευλογούσε.

Ο άγιος Γεώργιος είναι από τους πλέον λαοφιλείς αγίους στην Κύπρο και θεωρείται από τους κατοίκους τού νησιού μας ως ο προστάτης όσων πάσχουν από επιληψία, αλλά και όσων παιδιών τα μάτια έχουν ερεθισμό, που προκαλεί η είσοδος ξένου σώματος.

Κατά τη διάρκεια τού εσπερινού, έγινε η λιτάνευση τής εικόνος και των ιερών λειψάνων τού αγίου Γεωργίου και ακολούθησε δέησις κατά την οποία αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των εορταζόντων.

Μετά την αρτοκλασία, ο Μακαριώτατος προχείρισε σε οικονόμο τον εφημέριο τού ναού π. Φανούριο Πρίμα, επιβραβεύοντας την αφοσίωση και προθυμία του στην ιερατική του διακονία.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο και εξήγησε γιατί η Εκκλησία μας τιμά τα άγια λείψανα και εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων των αγίων, καθώς επίσης τόνισε την αρνητική στάση της Εκκλησίας στο θέμα της καύσης των νεκρών: «…Σπέρνουμε σώμα υλικό και θερίζουμε σώμα πνευματικό. Οι άγιοί μας, αγαπητοί μου, όπως μάς λέει κι ο Απόστολος Παύλος, εδόξασαν τον Θεό και ἐν τῷ σώματι καὶ ἐν τῷ πνεύματι αὐτῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ (Α΄Κορ. στ΄ 20). Ο άγιος Γεώργιος σεβόταν τον όλο άνθρωπο. Κι η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται ενάντια στην καύση των νεκρών διότι και το σώμα δεν μας ανήκει αλλά και διότι διά του σώματος δοξάζουμε τον Θεό. Θα μού πείτε δεν υπήρχαν άγιοι που μαρτύρησαν στη φωτιά, που τους έκαψαν; Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το σώμα δεν θα υπάρχει στη Βασιλεία τού Θεού. Όμως, εμείς οφείλουμε να το σεβόμαστε ως ναό του Θεού διά του οποίου δοξάζουμε τον Θεό. Οι πατέρες τής Εκκλησίας μας μίλησαν για τους αγωνιζόμενους πιστούς και είπαν ότι πρέπει να είναι παθοκτόνοι, δηλαδή να αγωνίζονται να απαλλαγούν από τα πάθη, κι όχι σωματοκτόνοι.

Μπορεί μεν ο άγιος Γεώργιος να «έφυγε» νωρίς από την ζωή, όμως πέτυχε τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από την Βασιλεία του Θεού. Αν θέλουμε να τον μιμηθούμε δεν μας αρκεί να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του, αλλά να του ομοιάσουμε στη θεώρηση τής ζωής του».

Τέλος, ο άρτι προχειρισθείς οικονόμος π. Φανούριος, δέχθηκε τις ευχές των ενοριτών του, αντιπροσφέροντας κεραστικό σε όλους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.