Βάσει καταστατικού η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου – «Είναι ευθύνη του παφιακού λαού να αποφασίσει ποιοι θέλουν να είναι οι εκπρόσωποί του» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση του με τον ΠτΔ στο Προεδρικό.

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Γ’, στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος, ήταν μία συνάντηση που έπρεπε να γίνει και τυπικά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η διαδικασία που τηρήθηκε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, προέκυψε μετά από έκτακτη τροποποίηση του καταστατικού από την Ιερά Σύνοδο, ενώ για την περίπτωση της εκλογής Μητροπολίτη, δεν προκύπτει κάποια τέτοια έκτακτη τροποποίηση. «Τώρα είμαι τοποτηρητής του θρόνου, δεν μπορούσα να κάνω αυτή την καταστατική αλλαγή, ούτε και χρειαζόταν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «όπως έγιναν οι εκλογές στη Μητρόπολη Κιτίου πριν 2-3 χρόνια, έτσι θα γίνουν και τώρα».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα τοποθετηθεί υπέρ κάποιου για την αντικατάστασή του στη Μητρόπολη Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Είναι ευθύνη του παφιακού λαού να αποφασίσει ποιοι θέλουν να είναι οι εκπρόσωποί του, για να επιλέξει από αυτούς η Σύνοδος», πρόσθεσε. Εξήγησε, δε, ότι βάσει καταστατικού, δίνεται το δικαίωμα στον λαό να εισηγηθεί όποιον θέλει, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το καταστατικό.

Τέλος, απαντώντας σχετικά με την επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι αυτή θα συγκληθεί «για να επιληφθούμε την επιλογή του τριπροσώπου που θα επιλεχθεί από τον λαό», κατά την οποία συνεδρία θα εξεταστούν και όποιες ενστάσεις, όπως είπε. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «εάν προκύψουν δυσκολίες κατά την προεκλογική περίοδο, τότε θα συνέλθουμε έκτακτα».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.