Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του πρώην Δημάρχου Λύσης κ. Ανδρέα Ττοφιά: «Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου»

Την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Λύσης «Παύλος Λιασίδης», στο Συνοικισμό Τσιακκιλερό στη Λάρνακα η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Δημάρχου Λύσης και Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελιστρίας της κατεχόμενης Λύσης, κ. Ανδρέα Ττοφιά, με τίτλο «Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη του Δημάρχου Λύσης κ. Ανδρέα Καουρή και του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης.

Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος ανέγνωσε το Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και ο Δήμαρχος Λύσης κ. Ανδρέας Καουρής. Επίσης, διαβάστηκε η Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη προς τον κ. Ανδρέα Ττοφιά, με την ευκαιρία της παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του.

Ο κ. Νίκος Κόσης, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και συναγωνιστής του τιμώμενου κατά την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, έκανε την παρουσίαση του βιβλίου «Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου» με πολύ γλαφυρό τρόπο.

Το γεγονός τίμησαν πλήθος Λυσιωτών και ανθρώπων που εκτιμούν το έργο και την προσφορά του κ. Ανδρέα Ττοφιά. Μεταξύ των παρόντων ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, οι Βουλευτές Αμμοχώστου κ. Σκεύη Κουκουμά, οι κ. Νίκος Κέττηρος, Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Κάρουλας, καθώς και ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και οι κ. Αρτέμος Κουσιάππας, Ιωάννης Κεκκουρής και Μιχάλης Κόκκινος, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελιστρίας Λύσης.

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη συγκινητική παρέμβαση από τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Ανδρέα Ττοφιά. Ακολούθησε δεξίωση από το Δήμο Λύσης.

Του Μιχάλη Κόκκινου,

Εκκλησιαστικού Επιτρόπου Παναγίας Ευαγγελιστρίας της κατεχόμενης Λύσης.

************************************************

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυστοστόμου Β΄

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΗΣ Α. Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Κ. Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΥΣΗΣ Κ. ΑΝΔΡΕΑ ΤΤΟΦΙΑ

«Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου»

Λάρνακα, 21.2.2018

Ευχαριστούμε το Δήμο Λύσης για την πρόσκληση να παραστούμε στην αποψινή εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Δημάρχου Λύσης και επίτιμου Προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελιστρίας της κωμόπολης της Μεσαορίας, της ιστορικής Λύσης, κ. Ανδρέα Ττοφιά, με τίτλο «Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου». Ταυτόχρονα λυπούμαστε που άλλες υποχρεώσεις πρόλαβαν και μας κράτησαν μακριά από την αποψινή εκλεκτή ομήγυρη.

Κύριε Ανδρέα Ττοφιά,

Εκφράζουμε εγκάρδιες πατρικές ευχές και σας συγχαίρουμε για το έργο που επιτελέσατε και συνεχίζετε με υγεία και δύναμη να επιτελείτε από κάθε καταξιωμένη θέση μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων της Λύσης και ευρύτερα της πατρίδας μας, προς δόξαν Θεού και προς ωφέλεια των συμπολιτών σας.

Απευθύνουμε ακόμη χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς το Δήμαρχο κ. Ανδρέα Καουρή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης, καθώς και σε όλους τους εκτοπισμένους Λυσιώτες μας.

Εκφράζουμε προς όλους τις πατρικές ευχές, όπως ο Κύριος σάς στηρίζει στη ζωή και στα έργα σας, χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, έτσι, ώστε, με αφοσίωση στις αρχές, στις αξίες και τις παραδόσεις που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, να προχωρούμε όλοι δημιουργικά και σταθερά, με αγάπη και ενότητα, για να μας αξιώσει ο Θεός της ειρήνης και της ελευθερίας την ποθητή ελευθερία του σκλαβωμένου τμήματος της πατρίδας και την επιστροφή στην πατρώα γη.

Αυτή την πορεία της δημιουργίας, των αγώνων για την πατρίδα και την ελευθερία της μπορεί ο αναγνώστης να τη βρει μέσα από την αυτοβιογραφία του κ. Ανδρέα Ττοφιά, που παρουσιάζεται απόψε, η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία της κωμοπόλεως της Λύσης κατά τον 20ό αιώνα.

Αναδεικνύεται το βιβλίο αυτό ως ένα τεκμηριωμένο εγχειρίδιο για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα παραμείνει κτήμα της κωμοπόλεως Λύσης και μάλιστα θα διαφυλαχθεί ως παρακαταθήκη για τους επιγόνους σας, τα παιδιά και τα εγγόνια σας.

Είμεθα βέβαιοι ότι για το βιβλίο θα λεχθούν χρήσιμα και ενδιαφέροντα από τους αποψινούς ομιλητές και μάλιστα από τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Κόσιη, που ανέλαβε αυτό το έργο χάριν του συναγωνιστή του κ. Ανδρέα Ττοφιά.

Θα περιοριστούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα σημεία από την προσφορά του κ. Ανδρέα Ττοφιά. Οι επισημάνσεις αυτές, από τη στιγμή που είναι ιστορία, λαμβάνουν άλλη διάσταση ευρύτερη, παιδαγωγική αξία για τους μεταγενεστέρους.

Πρώτον, για 20 έτη διετέλεσε Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Ευαγγελιστρίας της Λύσης και παραμένει μέλος και επίτιμος Πρόεδρος αυτής μαζί με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, εν Χριστώ αδελφό κ. Γρηγόριο, ο οποίος έχει ευρύτερη ευθύνη, με τις ευλογίες μας, σε όλες τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Δεύτερον, με τις προσπάθειες του κ. Ανδρέα Ττοφιά, α) επιδιορθώθηκε ο κατεχόμενος ναός του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, β) ανευρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας της Λύσης το 2005, η οποία συντηρήθηκε και παραμένει σύμβολο της Κωμοπόλεως, γ) ανευρέθηκε το ιερό Ευαγγέλιο και κατασκευάστηκε νέα κανδήλα της Παναγίας της Λύσης.

Τα ιερά αυτά κειμήλια φιλοξενούνται στον ι. ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου ιερουργεί ο Λυσιώτης κληρικός π. Γεώργιος Καπαρής.

Τρίτον, με τη συμβολή του επαναδραστηριοποιήθηκε η Χορωδία Σουρουλλά, η οποία συν τω χρόνω ετοίμασε μουσικό δίσκο. Χάριν της ιστορίας να αναφέρουμε ότι με τις ευλογίες μας και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, μετέβη η Χορωδία Σουρουλλά στην Κωνσταντινούπολη και έψαλλε στο Ναό του Σωτήρος Χριστού στη νήσο Πρώτη, στις 6 Αυγούστου 2011.

Το γεγονός αυτό ήταν και ένα μνημόσυνο του Μητροπολίτου Σάρδεων Μαξίμου, ο οποίος ήταν ήρθε στην Κύπρο για τη συμπλήρωση της Ιεράς Συνόδου και τη διεξαγωγή των Αρχιεπισκοπικών εκλογών του 1947, πήγε και λειτούργησε στην Παναγία την Ευαγγελίστρια της Λύσης και εντυπωσιάστηκε από το μελουργικό ύφος της χορωδίας Σουρουλλά και αποφάνθηκε ότι είναι όμοιο του Κωνσταντινοπολίτικου μουσικού ύφους.

Αυτό το ιστορικό περιστατικό το διασώζει ο κ. Ανδρέας Ττοφιάς στο βιβλίο του «Η Ιστορία ενός ανθρώπου και ενός τόπου», το οποίο απόψε παρουσιάζεται.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση. Συγχαίρουμε τους ομιλητές και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και εύχομαι ο εν Τριάδι Θεός να ευλογεί τον κ. Ανδρέα Ττοφιά και την οικογένειά του με υγεία και κάθε καλό. Όλοι μας να βιώσουμε την κατανυκτική περίοδο, στην οποία ήδη εισήλθαμε της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και να αξιωθούμε της μεγάλης εορτής του Αγίου Πάσχα.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

21 Φεβρουαρίου 2018.

Ευχέτης προς Κύριον

Ο Αρχιεπίσκοπος

† Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.