Διανύοντας ήδη το δεύτερο μισό τής τεσσαρακονθήμερης νηστείας για τη Μητρόπολη των Εορτών, η Εκκλησία μας εορτάζει αφ’ εσπέρας τής 5ης και κατά την 6η Δεκεμβρίου, την ιερά μνήμη τού μεγάλου ιεράρχου της Νικολάου, επισκόπου Μύρων τής Λυκίας, του θαυματουργού.

Κατά το εσπέρας τής Κυριακής 5ής Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Λυκαβηττό Λευκωσίας, επί της οδού Καλλιπόλεως, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Τον Μακαριώτατο πλαισίωσαν κληρικοί τής αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια τού Εσπερινού και ψαλλομένων των τροπαρίων τής Λιτής, έγινε λιτάνευση τής εικόνας τού αγίου περιμετρικά και ακολούθως αναπέμφθηκε δέηση, οπότε αναγνώσθηκαν τα δεκάδες ονόματα των επιτελούντων την εορτή τού λαοφιλούς αυτού αγίου μας.

Το παρόν τους έδωσαν και οι τοπικές Αρχές, με τον δημοτικό σύμβουλο Λευκωσίας κ. Χρύσανθο Φάκα και τον πρώην Δήμαρχο Στροβόλου κ. Λάζαρο Σαββίδη.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε αρτοκλασία και τα μνημόσυνα των κτιτόρων, ευεργετών και επιτρόπων τού Ναού.

Ακολούθησε κήρυγμα θείου λόγου από τον Μακαριώτατο, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα τόνισε πως «η περιουσία που κληρονόμησε ο άγιος από τους γονείς του δεν κατέστη εμπόδιο για αυτόν ώστε να προχωρήσει στην πνευματική ζωή, που με τόση δίψα αναζητούσε. Έτρεξε να την μοιράσει στους φτωχούς, όπως γνώριζε από το Ευαγγέλιο. Δεν δίσταζε να ομολογεί τον Εσταυρωμένο Χριστό σε κάθε δοκιμασία που συναντούσε. Πολλούς στήριξε, πολλούς γλύτωσε από τον θάνατο, σωματικό και ψυχικό. Στους πεινώντες ήταν χορταστής, στους απόρους ήταν ο παροχέας των αγαθών, στους θλιβομένους ήταν η χαρά και η ανάψυξη.

Η Χάρις τού Θεού τον ανέδειξε επίσκοπο τής Εκκλησίας των Μύρων, καταξιωμένο, φιλάνθρωπο και παρηγορητή των πονεμένων. Υπηρετούσε όλους σαν τελευταίος όλων. Κι αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να έχει ως πρότυπο κάθε κληρικός. Να διακονεί όλους, χωρίς να σκέφτεται την προσωπική του άνεση και ευκολία.

Σε αυτό αναφέρθηκα και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πάπα. Του επισήμανα ότι η Εκκλησία είναι Μητέρα και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, τα φροντίζει, προσφέρει παρηγοριά και ενίσχυση και κατέχει θέση Μητέρας. Αυτό επιθυμώ για όλους τους κληρικούς μας. Να βλέπουν τον λαό σαν πραγματικά παιδιά τους και να θυσιάζονται για αυτά. Κι ο λαός να βλέπει τους ιερείς μας σαν πραγματικούς πατέρες του και να μη διστάζει να προστρέχει για βοήθεια κοντά τους.

Η ανθρώπινη αδυναμία μας, συμπληρώνεται από την παντοδυναμία τού Θεού. Όπως και στον Άγιο Νικόλαο. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε. Αυτή είναι η πεμπτουσία τής προσφοράς μας».

Μετά το πέρας του εσπερινού, η Εκκλησιαστική Επιτροπή παρέθεσε δεξίωση.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.