Στον πανηγυρίζοντα βυζαντινό ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στη γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τελέστηκαν και φέτος εορτασμοί προς τιμήν της πολιούχου του Σινά και προστάτιδος της Κοινότητος Τάλας Πάφου. Αφ’ εσπέρας τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας με την παρουσία πλήθους πιστών και κληρικών. Τον Μακαριώτατο εξεπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, εψάλησαν κατά την ακολουθία του Όρθρου οι κανόνες της εορτής των Εισοδίων μαζί με της Αγίας Αικατερίνης, καθώς συμπίπτει η απόδοση της Θεομητορικής εορτής με την μνήμη της μεγάλης αυτής πανσόφου Νύμφης του Χριστού.

Στη συνέχεια τελέστηκε ιερατικό συλλείτουργο, προϊσταμένου του Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου και συλλειτουργούντων κληρικών της επαρχίας Πάφου.

Στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος κήρυξε κατά το Κοινωνικό τον θείο λόγο.
Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του άρχοντος που πλησίασε τον Χριστό, όπως μας τον παρουσίασε η σημερινή ευαγγελική περικοπή.

«Ἀκούσας ταῦτα περίλυπος ἐγένετο. Ο άνθρωπος με τα πολλά χρήματα έχει την αίσθηση της δυνάμεως. Όποιος αιχμαλωτίστηκε στο χρήμα, δεν μπορεί να είναι γνήσιος δούλος Ιησού Χριστού, ο Οποίος ζητά από μας αποκλειστική αφοσίωση. Και η καθημερινή πραγματικότητα αυτό αποδεικνύει. Σε εποχές που οι άνθρωποι ζουν μέσα στις ανέσεις, στην πολυτέλεια και την καλοπέραση, πολύ εύκολα ξεχνούν τον Θεό.

Το βλέπει κανείς και στις μέρες μας ότι επηρεαζόμαστε συχνά από το κλίμα αυτό της πλεονεξίας. Θέλουμε διαρκώς να αγοράζουμε, να αποκτούμε περισσότερα. Και αυτή η αδάμαστη απληστία μας τίποτα άλλο δεν μας προσφέρει παρά μόνο άγχος, μέριμνα και ταλαιπωρία.

Την πληρότητα στην ζωή μας θα την πετύχουμε όχι με τα επίγεια αγαθά, τα πλούτη και τις ανέσεις, αλλά με την παρουσία του Θεού στην ψυχή μας.

Αυτό το ολοκληρωτικό δόσιμο στον Θεό είναι εκείνο που θα μας καταστήσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, αξιοπρεπείς και αυθεντικούς στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τόσο με τους συνανθρώπους μας όσο και με τον Θεό. Ούτε η άσκησή μας, ούτε οι νηστείες μας, ούτε οι πολλές μας μετάνοιες, θα μας εξασφαλίσουν την αιωνιότητα, αν δεν μορφωθεί στις ψυχές μας ο Χριστός, δηλαδή αν δεν γίνουμε άνθρωποι ταπεινοί, οικτίρμονες και απαλλαγμένοι από τα πάθη μας».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα προς όλους τους πιστούς στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Ιερού Ναού της κοινότητος, τον οποίο ανοικοδόμησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.