Επιστολή με αποδέκτη τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος σχετικά με την κατάσταση της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’.

Παλαιότερα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου για τις απόπειρες υιοθετήσεως από το Κοινουβούλιο της Ουκρανίας των νομοσχεδίων υπ’αριθμ. 4128 και 4511, τα οποία εισάγουν διάκριση σε βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ειδικότερα δε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει: «Οσάκις η Πολιτεία, και δη το Κοινοβούλιον, επεμβαίνει εις τα θέματα της Εκκλησίας η ζημία είναι δεδομένη. Το Κοινοβούλιον με τας ενεργείας του θα δημιουργήση μίαν σχισματικήν Εκκλησίαν, οι δε Πατέρες θεωρούν το σχίσμα, ως την βαθυτέραν πληγήν κατά του ιερού σώματος της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι η πομαίνουσα Μήτηρ και επιζητεί την ενοτητα, εν αγάπη, ολου του λαού της Ουκρανικής Πολιτείας.

Οι νόμοι πάντοτε έχουν την σκληρότητά τους και προκαλούν την διαίρεσιν του λαού. Αρκετά υπέφερε και υποφέρει ο Ουκρανικός λαός και δεν χρειάζεται άλλας περιπετείας και ταλαιπωρίας». «Η Εκκλησία Κύπρου εκφράζει την δυσαρέσκειάν της διά την παρέμβασιν ταύτην», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Αφού διαβεβαίωσε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την υποστήριξή του προς την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας «εις την δύσκολήν ταύτην περίοδον της αγωνίας», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου τόνισε: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Κύπρου…ευχεται προς τον Δομήτορα της Εκκλησίας Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, όπως φωτίση τους πολιτειακούς Αρχοντας της Ουκρανίας, ίνα πείσουν τους σχισματικούς, όπως επανέλθουν και πάλιν εις την υφ’Υμών επίσημον Εκκλησίαν».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.