Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξετάζει καταγγελίες για διενέργεια εκσκαφών με χρήση εκσκαφέα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης την Κρήτου Τέρρα, η οποία ανάγεται στον 15ο αιώνα και είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαίο μνημείο πίνακα Β’.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων δρ Γιώργος Χατζηγεωργίου μιλώντας εκ μέρους της διευθύντριας του Τμήματος ανέφερε πως εκ πρώτης όψεως υπάρχει παραβίαση του περί Αρχαιοτήτων Νόμου για εκσκαφές, χωρίς άδεια, εντός αρχαίου μνημείου και πρόσθεσε πως η υπόθεση διερευνάται.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος με τον οποίον επικοινωνήσαμε, ανέφερε στον «Φ» πως το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το οποίο μάλιστα χρηματοδοτεί το 50% του κόστους. Στείλαμε, είπε, τα σχέδια των εργασιών εδώ και 40 μέρες και όταν δεν μας απάντησαν αρχίσαμε να τα υλοποιούμε.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τη λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελένη Προκοπίου, η οποία ανέφερε στον «Φ», ότι όντως υπάρχει συνεργασία με την Εκκλησία για έργα υγρομόνωσης και στο πλαίσιο της θα εκτελεστούν έργα σε εννέα εκκλησίες των οποίων οι θόλοι μπάζουν νερά, απειλώντας και τις τοιχογραφίες.

Η ίδια ανέφερε επίσης, πως στο πλαίσιο της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων που κατεβαίνουν από τις στέγες δημιουργούνται και κάποια αβαθή καναλάκια και κάποια σημεία με φρεάτια προκειμένου να απομακρύνονται τα νερά από τους τοίχους. Επί του συγκεκριμένου, η καταγγελία (η οποία συνοδεύεται και από φωτογραφίες) κάνει λόγο όχι για αβαθύ καναλάκια αλλά και για κιούγκια (τσιμεντοσωλήνες ομβρίων υδάτων) διαμέτρου ενός μέτρου, τα οποία τοποθετούνται σε ανάλογο βάθος. Η κ. Προκοπίου ανέφερε πως υπήρχε ένα θεματάκι επειδή οι εργασίες ξεκίνησαν πριν ενημερωθεί η ίδια, αλλά κατόπιν παρέμβασής της ανεστάλησαν. Ό,τι γίνεται, γίνεται για το καλό του μνημείου, είπε.

Πάντως, όπως μας υπεδείχθη, το Τμήμα έδωσε την έγκριση και τη χρηματοδότηση του, μόνο για στεγανοποίηση των θόλων των εννέα εκκλησιών. Από την άλλη η Μητρόπολη Πάφου θεωρεί αυτονόητο, πως από τη στιγμή που στόχος είναι να προστατευθεί η εκκλησία τότε πρέπει να δημιουργηθούν και κανάλια απομάκρυνσης των νερών της βροχής, ώστε να αντιμετωπιστούν και οι υγρασίες. Σημειώνεται ότι η εκκλησία, η οποία έχει τρεις θόλους, θεωρείται μοναδική.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.