Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, λόγω απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, και μεταξύ άλλων αποφάσισε και για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργικό, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, για το αίτημα του Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών που αφορά τη στήριξη του κράτους στη διενέργεια των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών.

Στη βάση γνωμάτευσης που ζητήθηκε από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, θα διατεθούν τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, που κρίνονται απαραίτητα για σκοπούς διενέργειας των εκλογών.

Ωστόσο, εγκρίθηκε και η δυνατότητα απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων για διοικητική υποστήριξη αλλά και για σκοπούς εκτέλεσης καθηκόντων Προεδρευόντων υπαλλήλων στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, την αποζημίωση των οποίων θα καλύψει η Εκκλησία της Κύπρου.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κ. Ιωάννης Χαριλάου εξήγησε ότι όσοι ψηφοφόροι περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών και δεν επιθυμούν να ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, μπορούν να ζητήσουν αφαίρεση του ονόματος τους με επιστολή είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών είτε στην Αρχιεπισκοπή.

“Μετά τη δημοσιοποίηση των καταλόγων θα υπάρχουν οι τρείς ημέρες για ένσταση. Εάν κάποιος δεν είναι στον κατάλογο και επιθυμεί να ενταχθεί, μπορεί επίσης να το ζητήσει.”

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι αρμόδιοι έχουν ήδη ενώπιον τους τους εκλογικούς καταλόγους, τους οποίους επεξεργάζονται για να αναρτηθούν. Και επισήμανε ότι εάν οι αιτήσεις για ενστάσεις ξεπεράσουν τις 1,000 τότε θα υπάρχει πρόβλημα χρόνου για εκπλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν αρχικά.

“Το κράτος έχει κλειστό τον κατάλογο ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές. Εμείς θα τον έχουμε δεκαπέντε ημέρες. Θεωρώ πως εάν χρειαστεί να παρθούν αποφάσεις από την Ιερά Σύνοδο, θα παρθούν. Για παράδειγμα, εάν έχουμε δεδομένες πολλές ενστάσεις, θα ενημερώσω τη Σύνοδο για να πάρει αποφάσεις”

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι η προσπάθεια του ιδίου είναι οι αδιάβλητες και σωστές εκλογές και τόνισε ότι χωρίς τη στήριξη του κράτους δεν θα είναι κάτι τέτοιο δυνατόν.

“Έχω ζητήσει την ημέρα των εκλογών να βρίσκονται λειτουργοί των Επαρχιακών Διοικήσεων για να συνδράμουν στις εκλογές και δεν θα πληρώσει τίποτα το κράτος, θα τα πληρώσει η Εκκλησία.”

Σε ότι αφορά στην αστυνόμευση ή συνοδεία κατά τη διάρκεια των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, έχει ήδη αποφασιστεί συνεργασία με τον Αρχηγό Αστυνομίας για να εκπληρωθούν όλα τα απαιτούμενα.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.