Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφάλειας κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο περιοδείας του εδώ και στην Ελλάδα.

Η Αστυνομία έχει ήδη ετοιμάσει προσχέδιο για τα μέτρα που θα ληφθούν εδώ και ένα μήνα, ενώ θα αποδοθούν στον Πάπα τιμές αρχηγού κράτους. Ήδη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Βατικανό ήρθαν στην Κύπρο και συζήτησαν με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών λεπτομέρειες που αφορούν τα της επίσκεψης του Ποντίφικα, και συζητήθηκαν τα μέτρα που θ’ αφορούν την ασφάλεια του. Όπως κλείδωσε από τις επαφές που έγιναν, τον Πάπα θα συνοδεύει πολυπληθής φρουρά από το Βατικανό, ενώ έχει εκφράσει τη θέση να μην κυκλοφορεί με το ειδικό όχημα που διαθέτει και διακινείται κατά τις επισκέψεις του σε άλλες χώρες, το οποίο του επιτρέπει να χαιρετά τα πλήθη. Έτσι, θα διατεθούν άλλα κατάλληλα μέσα για να διακινείται.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μεγάλος προβληματισμός υπήρξε για τον χώρο που θα τελέσει Θεία Λειτουργία ο Πάπας. Η αντιπροσωπεία από το Βατικανό, επιθεώρησε αρκετούς κλειστούς χώρους (αθλητικά στάδια) όπως και το ΓΣΠ και αποφασίστηκε προκαταρκτικά το ανοικτό στάδιο της πρωτεύουσας, ώστε να μπορέσει να μαζευτεί μεγάλο πλήθος και να μην υπάρξει συνωστισμός, λόγω των μέτρων για την πανδημία. Υπάρχει, όμως, εναλλακτικό σχέδιο για να γίνει αυτό σε κλειστό στάδιο, στην περίπτωση που ο καιρός δεν είναι κατάλληλος. Ως γνωστόν, το 2010 που είχε επισκεφθεί την Κύπρο ο πρώτος Πάπας, είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και λειτουργία στο στάδιο Ελευθερία, αλλά τότε δεν υπήρχε ο κορωνοϊός.

Η επίσημη πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο είχε διαβιβαστεί απευθείας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2019 όταν βρισκόταν στο Βατικανό. Προγραμματιζόταν να έρθει το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάπας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τους επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ κατά πάσα πιθανότατα θα διαμένει στα δωμάτια όπου έμεινε και ο προηγούμενος Πάπας παρά την Πύλη Πάφου.

Η Αστυνομία θα λάβει όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται για τέτοιας εμβέλειας επίσκεψη και ήδη μελετάται το σχέδιο για την ασφάλεια του Πάπα Βενέδικτου πριν 11 χρόνια, ώστε να γίνουν οι ανάλογες αναπροσαρμογές. Επειδή πρόκειται για επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθίσταται φανερό ότι θα επιστρατευθούν εκατοντάδες αστυνομικοί από όλες τις επαρχίες, τόσο κατά τη συνοδεία του όσο και στον χώρο διαμονής του. Για να δουν τον Πάπα και να προσευχηθούν μαζί του στη λειτουργία του ΓΣΠ, αναμένεται ότι καθολικοί θα έρθουν από τις γύρω χώρες αλλά και από τα κατεχόμενα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.