Με συγκεκριμένα αιτήματα μεταβαίνουν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο οι εκπρόσωποι των εφτά αναγνωρισμένων ομάδων των αιγοπροβατοτρόφων. Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρών θα είναι και ο υπουργός Γεωργίας, οι ομάδες των αιγοπροβατοτρόφων αναμένεται να θέσουν τα πιο κάτω αιτήματα.

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση σημαντικών αυξήσεων από τους τυροκόμους (πληροφορίες του «Φ» μιλούν για αίτημα αύξησης 30 σεντ στο πρόβειο και 15 σεντ στο αιγινό γάλα), ώστε να καταστούν βιώσιμοι. Οι αιγοπροβατοτρόφοι θα θέσουν θέμα επιβίωσής τους, αφού εδώ και αρκετό καιρό πωλούν το προϊόν τους σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ήδη, η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, προχώρησε σε οικονομική ενίσχυσή τους, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022 θα ξεπεράσει τα €19 εκατομμύρια. Τώρα είναι η σειρά των τυροκόμων, λένε οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για την ΠΟΠ, μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας. Οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι πεπεισμένοι ότι εάν γίνει αυτό, η ζήτηση για αιγοπρόβειο γάλα θα ανεβεί κατακόρυφα και θα πάρουν, επιτέλους, συμφέρουσες τιμές για το προϊόν που παράγουν.

● Η ποσόστωση αιγοπρόβειου στο χαλλούμι να παραμείνει, στο παρόν στάδιο και μέχρι το 2024, στο 20%-25%, όπως προβλέπεται από το σχετικό διάταγμα της υπουργού Εμπορίου. Μετά τα 2024, να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι ισχυρίζονται ότι, εάν λάβουν ψηλότερες τιμές για το προϊόν που παράγουν, θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες αιγοπρόβειου γάλακτος και δεν θα χρειαστεί αλλαγή στην ποσόστωση. Μάλιστα, είναι έτοιμοι να αποδεχθούν διευθέτηση ώστε να τους δοθούν οι σωστές τιμές και εύλογο χρονικό περιθώριο (π.χ. 24 μήνες), για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Εάν η επιθυμητή αύξηση δεν επιτευχθεί, τότε θα συνηγορήσουν ώστε να προωθηθεί αλλαγή στην ποσόστωση όσο γίνεται πιο κοντά στο 50%+ αιγοπρόβειο και 50%- αγελαδινό, αλλά όχι με λιγότερο αιγοπρόβειο γάλα από αυτό που προνοεί η τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Γεωργίας σε όλους τους εμπλεκόμενους (αιγοπρόβειο 35%+ και αγελαδινό 65%-).

Εκτός από τα πιο πάνω αιτήματα, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι συμφωνούν για παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι και το 2029 και δεν φέρουν ένσταση στις τροποποιήσεις που επιθυμούν οι τυροκόμοι στις προδιαγραφές της ΠΟΠ σχετικά με την υγρασία, το σχήμα, το βάρος και το μέγεθος του προϊόντος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.