Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας Κύπρου να καταρτήσουν επιχειρησιακό πλάνο για τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λευκωσία, το διήμερο 2-4 Δεκεμβρίου 2021.

Όπως… το 2010

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης, του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού και της Τροχαίας Αρχηγείου που θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων στη γιγαντιαία επιχείρηση, έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις και εισηγήσεις για αναπροσαρμογή του σχεδίου δράσης που εφαρμόστηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη Ποντίφικα στο νησί, πριν από έντεκα χρόνια. 

Το πλάνο αναμένεται να μελετηθεί κατά τη διάρκεια συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των εμπλεκόμενων αξιωματικών της Αστυνομίας, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας. Ο Αρχηγός της Δύναμης Στέλιος Παπαθεοδώρου θα τύχει ενδελεχούς ενημέρωσης για τα όσα θα περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει σε κάποιες από τις συσκέψεις.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται τον Δεκέμβριο ο Πάπας: Ποιους θα δει και που θα τελέσει Θεία Λειτουργία
Θα κλείσουν δρόμοι

Μέχρι στιγμής, έχει αποφασιστεί ότι κατά την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κατά την μεταφορά του στη Λευκωσία, ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας-Λευκωσίας θα κλείσει για τους διερχόμενους οδηγούς. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο εντός της πρωτεύουσας από όπου θα διέλθει η αυτοκινητοπομπή του Ποντίφικα επίσης θα επηρεαστεί και θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για την τροχαία κίνηση και την αποφυγή κυκλοφοριακού κομφούζιου. 

Βέβαιη θεωρείται η επιστράτευση των ελικοπτέρων της Αστυνομίας που θα εποπτεύουν την επιχείρηση από αέρος, ενώ drones που διαθέτουν πλέον διάφορες κρατικές υπηρεσίες θα τεθούν στη διάθεση της Αστυνομίας για να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας.

Επιθεώρηση από την Αγία Έδρα

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αγίας Έδρας έφτασαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην Κύπρο και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου με αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικών. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι ο Ποντίφικας δεν θα κατέλθει στους κυπριακούς δρόμους με το αλεξίσφαιρο όχημα που διαθέτει, γνωστό ως “Popemobile.” Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τις Αρχές να εξεύρουν άλλα μέσα για τη διακίνηση του Πάπα, όπως συνέβη και με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2010, που επιβιβάστηκε σε κρατική λιμουζίνα.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κύπρο τον Δεκέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος
Το plan Β για τη μεγαλειώδη Λειτουργία

Οι εκπρόσωποι του Βατικανού επισκέφτηκαν τα σημεία ενδιαφέροντος της επίσκεψης του Ποντίφικα στη Λευκωσία, όπως το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου όπου θα διαμείνει ο Πάπας. Επιθεώρησαν επίσης τις εγκαταστάεσεις του νέου ΓΣΠ, όπου ο Ποντίφικας αναμένεται να τελέσει μεγαλειώδη λειτουργία, σύμφωνα με τα μέτρα αντιμετώπισης κατά της πανδημίας. Προβληματισμό ωστόσο, προκαλούν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της λειτουργίας και ως εκ τούτου, το εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζονται οι Αρχές είναι να τελεστεί στο Κλειστό Στάδιο “Ελευθερία”-Τάσος Παπαδόπουλος, όπως έγινε και κατά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου.

Μέτρα και για τους πιστούς

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων Καθολικών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ πολλοί από αυτούς θα θελήσουν να πάρουν την ευλογία του Ποντίφικα κατά τη διάρκεια των κατά τόπους επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει. Το γεγονός αυτό προκαλεί έναν επιπρόσθετο “πονοκέφαλο” στις Αρχές για τον έλεγχο και την τάξη του πλήθους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν άτομα που θα ταξιδέψουν από γειτονικές χώρες για να δουν από κοντά τον Πάπα Φραγκίσκο.

Το επίσημο πρόγραμμα του Πάπα

Η Προεδρια της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ήδη ότι η επίσημη τελετή υποδοχής του Πάπα στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους. Ο Ποντίφικας θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της αντιπροσωπειών της Κύπρου και Αγίας Έδρας. Ο Πάπας Φραγκίσκος θα έχει επίσης συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.