Ειδικό σχέδιο προστασίας του Πάπα Φραγκίσκου τίθεται από τα ξημερώματα αύριο με την επιστράτευση πάνω από 500 αστυνομικών κάθε μέρα. Οι Αρχές βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας, αφού ο Ποντίφικας θεωρείται ως προσωπικότητα με ψηλό βαθμό απειλής.

Προχθές, αλλά και χθες σε συσκέψεις η Αστυνομία εξετάζει όλα τα σχέδια δράσης της και όπως δήλωσε στον «Φ» ο βοηθός αρχηγός Επιχειρήσεων Δημήτρης Δημητρίου, γίνεται συνέχεια ανασκόπηση των σχεδίων ενεργείας και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφάλειας θα βρίσκονται στον ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Ερωτηθείς για τους αστυνομικούς που θα επιστρατευθούν για τη γιγαντιαία επιχείρηση προστασίας του Πάπα Φραγκίσκου και της αντιπροσωπείας από το Βατικανό που θα τον συνοδεύει, είπε ότι κλήθηκαν άτομα από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Αμμοχώστου και πολλά τμήματα του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Εξέχοντα ρόλο θα έχει ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ καθώς και οι υπηρεσίες πληροφοριών τόσο της Αστυνομίας όσο και της ΚΥΠ. Αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Δημητρίου είπε ότι από όποιον δρόμο θα διέρχεται ο Πάπας θα κλείνει αυτόματα για το κοινό. Κατά τον ίδιο, για λόγους ασφάλειας δεν θα ανακοινώνεται η ονομασία των δρόμων που θα κλείνουν, αλλά θα εκδοθεί μια γενική ανακοίνωση, ώστε το κοινό να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των αστυνομικών. Ενδεικτικό της κατάστασης που θα επικρατεί, είναι πως μέχρι και ο αυτοκινητόδρομος Λάρνακας – Λευκωσίας θα κλείσει την ώρα που η πομπή με τον Πάπα θα έρχεται από το αεροδρόμιο προς τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας, κατά την πρώτη μέρα άφιξης του Ποντίφικα στην Κύπρο την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, θα χρησιμοποιηθούν 567 αστυνομικοί, την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου θα επιστρατευθούν 460 ένστολοι και το Σάββατο, ημέρα αναχώρησης του από την Κύπρο, 550. Λόγω των μετακινήσεων του Πάπα η Λευκωσία θα θυμίζει αστυνομοκρατούμενη πόλη όπου θα κλείνουν και θα ανοίγουν δρόμοι, ενώ η περιοχή γύρω από την Πύλη Πάφου θα είναι υπό συνεχή κλοιό για 48 ώρες.

Χθες, έφτασαν στην Κύπρο τα ειδικά οχήματα με τα οποία θα διακινείται ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και η συνοδεία του, ενώ δεν κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί και το ειδικό γυάλινο αυτοκινητάκι με το οποίο μετακινείται, επειδή η μεγάλη συγκέντρωση των πιστών θα γίνει στο στάδιο ΓΣΠ, όπου θα τελέσει τη Θεία λειτουργία από εξέδρα.

Για την κάλυψη της επίσκεψης έχουν διαπιστευτεί 211 δημοσιογράφοι από την Κύπρο, το Βατικανό και άλλες χώρες ή πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίσης, θα έρθουν πιστοί από γειτονικές χώρες με σκοπό να λάβουν την ευλογία του Ποντίφικα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.