Στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει οτιδήποτε εναντίον του λαού και των πολιτών της Ρωσίας, αλλά είναι υποχρεωμένη ως θέμα αρχής να τηρήσει τη στάση που τηρεί ως χώρα που δέχθηκε εισβολή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντούσε το βράδυ της Τετάρτης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σε ερώτηση για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, απάντησε ότι «συνεχίζουμε την πολιτική αξιοποίησης τόσο των δικών μας όσο και των κοιτασμάτων της περιοχής».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «δεν είναι τυχαία η επιλογή της ΕΕ να χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την κατασκευή του EastMed, αν και εφόσον δηλαδή είναι βιώσιμος ή προσφέρεται ως μια εναλλακτική οδός για την προμήθεια φυσικού αερίου και απεξάρτηση από συγκεκριμένη αγορά».

Ερωτηθείς αν πρέπει να επενδύσουμε στον γεωστρατηγικό ρόλο του EastMed και γενικότερα της Κύπρου, απάντησε ότι «νομίζω ότι μέχρι σήμερα η εξωτερική πολιτική μας αυτό μαρτυρεί».

«Οι τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Ιορδανία, οι άριστες σχέσεις με τον Λίβανο, με την Παλαιστίνη, οι άριστες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες του Κόλπου προς αυτή την κατεύθυνση δίνουν το στίγμα ότι κινείται η κυπριακή Κυβέρνηση», σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ακολουθούμε μια ενιαία, ενωτική πολιτική που χαράζει η ΕΕ».

«Θεωρούμε ότι η Ρωσία διαχρονικά στήριξε θέσεις αρχών όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα», είπε.

«Οι τελευταίες όμως ενέργειες καταπατούν δυστυχώς το διεθνές δίκαιο, με αποτέλεσμα να είμαστε υποχρεωμένοι και εμείς σαν θέμα αρχής, και εμείς σαν χώρα που δέχθηκε εισβολή, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, να τηρήσουμε τη στάση που τηρούμε», σημείωσε.

Δεν έχουμε, ανέφερε, οτιδήποτε με το ρωσικό λαό δεν έχουμε οτιδήποτε που να μας δημιουργεί προβλήματα με τους πολίτες, «το πρόβλημα είναι η κάθετη διαφωνία στις συγκεκριμένες ενέργειες της ρωσικής Κυβέρνησης».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει αυτοβιογραφία του Νίκου Αναστασιάδη απάντησε: «Την καταγράψατε εσείς οι δημοσιογράφοι».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.