Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, το οποίο μαζί με το θέμα του δημογραφικού προκαλούν πονοκέφαλο σε Κυβέρνηση και Βουλή.

Από το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά μέτρων που αφορούν την υποχρεωτική θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας, της άδειας φροντίδας, της ευέλικτης εργασίας και άλλων ρυθμίσεων που στηρίζουν την οικογένεια. Δίδοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα στα κράτη μέλη περίοδο τριών χρόνων ώστε να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία.

Η Κύπρος θεσμοθέτησε την άδεια πατρότητας και έτσι κάθε πατέρας έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει άδεια για δύο εβδομάδες με απολαβές από το κράτος.

Την ερχόμενη Τρίτη, μετά από εισήγηση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων η προοπτική επέκτασης των αδειών μητρότητας και πατρότητας και η εφαρμογή της γονικής άδειας επί πληρωμή ενόψει και των νομοσχεδίων που αναμένονται να κατατεθούν από την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Με πρόταση μας διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση της γονικής άδειας 60 ημερών για κάθε γονέα επί πληρωμής από το κράτος. Αύξηση στο 100% του ποσού για άδεια μητρότητας και πατρότητας από το 72% του μισθού που είναι σήμερα, όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Τα έξοδα της οικογένειας κυρίως κατά τη γέννηση του παιδιού είναι αυξημένα. Η Κύπρος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο κύριος Αποστόλου μιλώντας στη Cyprus Times.

Ο κύριος Αποστόλου επεσήμανε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί και η άδεια φροντίδας τουλάχιστον πέντε ημερών τον χρόνο σε όσους έχουν στο σπίτι κάποιο άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με χρόνια πάθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από άλλα μέλη της οικογένειας ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση με τους εργοδοτικούς φορείς για εφαρμογή της ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί για νεαρούς γονείς.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς όπως είπε αναμένεται να τεθούν ενώπιον τους νομοσχέδια για αύξηση της γονικής άδειας στους 4 μήνες που θα είναι πληρωμένοι αλλά και αύξηση της άδειας μητρότητας για το 2ο παιδί στους 5 μήνες και για το 3ο παιδί στους 6 μήνες, ενώ μελετάται η παραχώρηση γονικής άδειας με απολαβές.

Αναμένει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου θα τεθούν ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια για ψήφιση ώστε, όπως σημείωσε, με αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό η υπογεννητικότητα αλλά και να εξισορροπηθεί η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των μητέρων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.