ΚΥΠΡΟΣ ΝΕΑ: Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή σήμερα στις 06:45 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ – Η σορός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό.

Η ταφή του Αρχιεπισκόπου θα γίνει στον χώρο τον οποίο ο ίδιος ετοίμασε κάτω από το ιερό του Αποστόλου Βαρνάβα, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου.

ΚΥΠΡΟΣ: Πένθος για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο – “Εδώ θα αναπαύομαι…” (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε δηλώσει τότε ότι επισκέπτεται συχνά τον τάφο του. «Θα είναι η μόνιμη μου κατοικία. Δεν με συγκινεί. Εδώ θα αναπαύομαι», ανέφερε. Τέλος, είχε σημειώσει πως: «Θα είμαι δυνατός μέχρι την τελευταία μου αναπνοή δεν θα το βάλω κάτω. Θα στέκω στα πόδια μου, έστω και αν τα πονώ και τα δυο!».

ΚΥΠΡΟΣ: Πένθος για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο – “Εδώ θα αναπαύομαι…” (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Το τρισάγιο τελέστηκε από τον Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορο παρουσία της Προέδρου της Βουλής, της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου, Μητροπολιτών και αρχιμανδρίτων που διαμένουν στην Αρχιεπισκοπή.

Η σορός του Αρχιεπισκόπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από την Πέμπτη ως την ημέρα της κηδείας και η ταφή θα γίνει σε ειδικό τάφο κάτω από τον Καθεδρικό Ναό

Ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Γεώργιος προέβη, μετά τη έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στις ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις του σώματος σχετικά με την εξόδιον ακολουθία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε,
Πρώτον, να απαγγελθεί ο θάνατος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου εις τους Προκαθημένους, Πατριάρχας και Προέδρους των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων και Αυτονόμων Εκκλησιών, ως και εις τους Αρχηγούς των λοιπών Χριστιανικών Ομολογιών.

Δεύτερον, να κηρυχθεί εκκλησιαστικό πένθος μέχρι την μέρα της εξοδίου ακολουθίας.

Τρίτον, όπως ανοιχθεί Βιβλίο Συλλυπητηρίων στο Γραφείο του Αρχιεπισκόπου από τις 10 το πρωί αύριο μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022.

Τέταρτο, αποφασίστηκε όπως η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα Λευκωσίας, από την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου ως το πρωί του Σαββάτου.

Πέμπτο, όπως τελεστεί η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.

Έκτον της εξοδίου ακολουθίας της προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Έβδομο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως εκφωνηθεί επικήδειος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.

Ογδοο ότι θα ηχήσουν πένθιμα κατά την ώρα της εξοδίου Ακολουθίας, όλες οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Κύπρου και οι σημαίες παραμείνουν μεσίστιες καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού πένθους.

Ένατο, όπως η σορός του μεταστάντος ταφεί στον τάφο που ετοίμασε ο μακαριστός κάτω από τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, όπως ήταν και η επιθυμία του ιδίου. Επίσης, επί σαράντα ημέρες θα τελείται καθημερινώς Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

Δέκατο, αποφάσισε όπως τελεστεί υπό τον Μητροπολίτη Πάφου Θεία Λειτουργία και Τρισάγιο, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και στον Καθεδρικό Ναό και τρισάγια σε όλες τους ιερούς Ναούς της Κύπρου.

Η Ιερά Σύνοδος, κατέληξε ο Μητροπολίτης Πάφου, καλεί το λαό της Κύπρου όπως ενώσει τις προσευχές του υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.