Κύπρος: Πανηγυρικός Εσπερινός στο κατεχόμενο χωριό Γούφες.
Οι εκτοπισμένοι του κατεχόμενου χωριού Γούφες Αμμοχώστου επέστρεψαν με χαρμολύπη στην κατεχόμενη κοινότητα τους, 53 έτη από τον τελευταίο εκκλησιασμό (1970), το απόγευμα της Κυριακής, 3 Σεπτεμβρίου.
Επέστρεψαν δοξολογικά προς τον Τριαδικό Θεό και παρακλητικά προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου αναστηλώθηκε πρόσφατα με τις προσπάθειες της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη συνεργασία και συνδρομή των χωριανών.
Τελέστηκε ο πρώτος εκκλησιασμός με τη συμμετοχή προσφύγων από την κοινότητα και τα γύρω χωριά, και άλλων πιστών από όλη την Κύπρο, καθώς και άλλων συγχωριανών που ζουν στο εξωτερικό. Το «παρών» έδωσαν επίσης και Τουρκοκύπριοι χωριανοί.
Μετά την τέλεση του Αγιασμού των Θυρανοιξίων, από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για τη Σύναξη εις τιμήν και μνήμην του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Στις καρδιές όλων κυριάρχησε η κατάνυξη και η προσήλωση στα ψαλλόμενα και τα τελούμενα.
Στο ιερό Βήμα ο ευθυτενής δεόμενος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Ζορμπάς και πλησίον του στην ίδια προσευχητική στάση ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. Στο αναλόγιο οι ψάλτες Γιώργος Κάρουλας, Βουλευτής, Σάββας Πούλουκος και Κώστας Κωνσταντίνου – ο τελευταίος, μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Γεωργίου.
Ανάμεσα στο ιερό Βήμα και τον λαό, ο Θεοφιλέστατος με τον Αρχιερατικό μανδύα και στο χέρι την πατερίτσα. Με όλη τη μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια που τον διακρίνει. Όντως ηγετική φυσιογνωμία ανάμεσα στον λαό του Θεού που περιμένει στήριξη, παρηγορία και ενίσχυση. Αυτό με ενάργεια αποκαλύφθηκε και διαπέρασε τις καρδιές όλων, όταν αναγίγνωσκε τον Προοιμιακό ψαλμό, τα Αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη και μάλιστα όταν έψαλε εσπέρια τροπάρια και της λιτής. Κάλεσε και τους πιστούς και έψαλαν όλοι μαζί τον αρχαίο ύμνο «Φως Ιλαρόν Αγίας δόξης…» και προτού ψάλουν μαζί του τον άλλο αρχαίο ύμνο της Αρτοκλασίας τον ερμήνευσε «πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν, οι δε» πλούσιοι ή πτωχοί «εκζητούντες των ουκ ελαττοθήσονται παντός αγαθού».
Στην ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας μίλησε για το θαύμα της αναστήλωσης του ναού, το θαύμα της συνάξεως των εκτοπισμένων για να τιμήσουν τον Άγιο Γεώργιο και το θαύμα της Αναστάσεως του Χριστού, Τον οποίο παιδιόθεν ακολούθησε ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος. Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους, παρόντες και απόντες, επώνυμους και ανώνυμους, που συνέβαλαν να γίνει πραγματικότητα η αναστήλωση του ναού στις Γούφες.
Στο πρόσωπο του κ. Χριστάκη Ταπεινού ευχαρίστησε όλους τους πρωτεργάτες προς επίτευξη του στόχου, προς τον οποίο προσέφερε εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Αναμνηστικές εικόνες προσέφερε επίσης και στα άλλα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, καθώς και στον πρόεδρο της κοινότητας κ. Δημήτρη Καντωνή.
Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο η Εκκλησιαστική Επίτροπος κ. Χρύσω Στυλιανού, η οποία με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό της, μίλησε από την καρδιά της για το χωριό και τις αναμνήσεις που κουβαλά παιδιόθεν, καθώς και τις καλές σχέσεις μεταξύ όλων των κατοίκων του χωριού, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μαζί στις γιορτές και χαρές, μαζί και στις λύπες. Ευχαρίστησε τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει ο Εκκλησιασμός πραγματικότητα με αγάπη και ειρηνική συναναστροφή.
Έγινε δέηση και αρτοκλασία. Μεταξύ των εορταστών, ο κ. Δημήτρης Βασιλείου, Εκκλησιαστικός Επίτροπος, ο οποίος παρέλαβε από τον Επίσκοπο την παννυχίδα για να την κόψει να λάβουν οι πιστοί ευλογία.
Ακολούθησαν μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων κληρικών και λαϊκών, πατέρων και αδελφών των εκτοπισμένων.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, κάτω από την οποία πέρασαν όλοι οι παριστάμενοι, αιτούμενοι τη χάρη και την ευλογία του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Όλοι κράτησαν ως πνευματική πανοπλία την ευλογία που τους επιφύλαξε ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.