Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας «τουίταρε» σήμερα, Παρασκευή, 17 Ιουλίου, ότι πρέπει η Κύπρος να περάσει σε πράξεις, αφού ο κατευνασμός της Τουρκίας με τα λόγια απέτυχε.

Η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκου Κούσιου, αναφορικά με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρέμβασή του ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων της νήσου ενέκρινε ομόφωνα με 51 ψήφους των παρόντων βουλευτών ψήφισμα αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «η Αγία Σοφία παραμένει διαχρονικά ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας αλλά και ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευαστικής αρτιότητας, καθώς και ένα πολύτιμο ιστορικό μνημείο που αντικατοπτρίζει την πλούσια και μακραίωνη ιστορία της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικού πολιτισμού και σύμβολο του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου, αναγνωρίζεται ως μοναδικό έργο τέχνης της βυζαντινής περιόδου, με επιρροές σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς, σε οθωμανικά τζαμιά, στην ανατολική και τη δυτική τέχνη».

Παράλληλα, στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Αγία Σοφία συμπεριλαμβάνεται ήδη από το 1985, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης, το γεγονός ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της UNESCO του 1972 για την προστασία μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία έχει υπογραφεί και από την Τουρκία, για κάθε φυσική παρέμβαση και λειτουργικές αλλαγές στα καταγεγραμμένα κτήρια και τοποθεσίες θα πρέπει να υπάρχει η σχετική αδειοδότηση του Συμβουλίου Διατήρησης της UNESCO και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς και στη μετατροπή του σε τζαμί.

Η Βουλή στο ψήφισμά της καταδικάζει την εξαγγελθείσα πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, η οποία δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή και προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των χριστιανών αλλά και όσων πίστεψαν και πιστεύουν στην ελευθερία και την ειρήνη.

Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις συνεπακόλουθες επεμβάσεις στο μνημείο που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά σημαντικών ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων.

Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλεί τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του εμβληματικού αυτού μνημείου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.