Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων κατοχής του 37% της Κύπρου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, αποφάσισε τη Δευτέρα όπως, μέχρι τον ερχόμενο μήνα, κατατεθεί από τις Ιερές Μητροπόλεις το πρόγραμμα για ειδικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε κάθε Μητρόπολη καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Δευτέρα, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου και τίμησε, με αφορμή την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950, με μονόλεπτη σιγή, τη μνήμη των πρωταγωνιστών εκείνης της εθνικής πρωτοβουλίας, δηλαδή του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Β΄, των Μητροπολιτών Πάφου Κλεόπα, Κιτίου Μακαρίου και Κυρηνείας Κυπριανού και του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Γεωργίου.

Παράλληλα, συζήτησε, λεπτομερώς, «τρόπους με τους οποίους θα τονισθεί το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και η καλλιέργεια της επιθυμίας επιστροφής στα πατρογονικά εδάφη, με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 50 χρόνων κατοχής του 37% της πατρίδας μας».

Αποφάσισε όπως, μέχρι τον ερχόμενο μήνα, κατατεθεί από τις Ιερές Μητροπόλεις το πρόγραμμα για ειδικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν σε κάθε Μητρόπολη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Αποφάσισε, επίσης, όπως απευθυνθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την παράκληση όπως μεριμνήσει ώστε κάθε Μητρόπολη περιλάβει στο πρόγραμμά της για το 2024, ανάλογες εκδηλώσεις, που έγιναν το 2021 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το ίδιο θα απευθυνθεί στις Μητροπόλεις της Κρήτης, της Δωδεκανήσου και τις Ελληνικές Μητροπόλεις ανά τον κόσμο.

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από το Διευθυντή του ΚΕΤ/ΕΤΕΚ, Ιωάννη Χαριλάου, για τον Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου, μετά και από τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου, ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εισφέρει στον Φορέα τα ποσά που συνεισέφερε μέχρι σήμερα, και συζητήθηκαν τρόποι συνεισφοράς στον Φορέα και από άλλες Μητροπόλεις η Μονές που έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Αποφάσισε, παράλληλα, «φιλανθρώπως ενεργούσα, όπως θέσει τέρμα και στον τελευταίο απόηχο του εκκλησιαστικού διχασμού του παρελθόντος, αίροντας μεταθανατίως την καθαίρεση του πρώην Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανού, όπως είχε πράξει προηγουμένως και για τον πρώην Μητροπολίτη Κιτίου Άνθιμο».

Η Ιερά Σύνοδος όρισε όπως τα Χριστούγεννα, ο Όρθρος με τη Θεία Λειτουργία αρχίζουν στις 06:30 π.μ. αντί στις 05: 00, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Τέλος, αποφάσισε όπως επιτρέψει και για το έτος 2024 την τέλεση του μυστηρίου του γάμου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2024.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.