Με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο υποψήφιο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος φαίνεται να γίνεται ο πρώτος ανεξάρτητος υποψήφιος που εκλέγεται στην ιστορία των ευρωεκλογών στην Κύπρο-από το 2004 όταν και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά-οι ψηφοφόροι έστειλαν ηχηρά μηνύματα στο παραδοσιακό κομματικό σύστημα του νησιού και διά των επιλογών που έκαναν, ουσιαστικά, επαναχαράζουν τον κομματικό χάρτη.

Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης των ευρημάτων των τηλεοπτικών exit polls από τα επίσημα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν τα μεσάνυχτα, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, ανακάτεψε εκ νέου για τα καλά την τράπουλα και φαίνεται να δημιουργεί νέες ισορροπίες…

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, θα δώσουν μάχη για την πρωτιά, η οποία αναδεικνύεται πλέον όχι ως σημειολογικής αλλά ουσιαστικής σημασίας, καθώς ο δεύτερος φαίνεται αρκετά πιθανόν ότι θα χάσει και την δεύτερη έδρα που μέχρι σήμερα διατηρούσε στην Ευρωβουλή.

Βάσει των δημοσκοπήσεων εξόδου, ο ΔΗΣΥ παρά την εσωστρέφεια και τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που το ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια δείχνει ως το φαβορί για να κλειδώσει εν τέλει την πρώτη θέση, αφού προηγείται σχεδόν σε όλα τα exit polls, αλλά με διαφορές που δεν μπορούν να προεξοφλούν με απόλυτη ασφάλεια την τελική κατάταξη.

Από τη άλλη το ΑΚΕΛ, παρά τα σχετικά καλά ποσοστά του, μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο να είναι η χαμένη πολιτική δύναμη των ευρωεκλογών, καθώς αν καταλήξει, όπως το επικρατέστερο σενάριο δείχνει στην δεύτερη θέση, θα μείνει με μία έδρα στην Ευρωβουλή.

ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ χάνουν την τρίτη θέση για την οποία οι δημοσκοπήσεις προϊδέαζαν ότι θα έδιναν μάχη, παλεύοντας εν τέλει για την τέταρτη, αλλά με θετικό πρόσημο και για τους δύο, το πιο πιθανό, την εξασφάλιση έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν τα δύο κόμματα πολύ δύσκολα να εκλέγουν ευρωβουλευτή, αφού όπως αναμενόταν κινήθηκαν εν πολλοίς στα ρηχά.

Η ΕΔΕΚ μένει για δεύτερη φορά εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ώρα που δυναμική είσοδο στο κομματικό γίγνεσθαι με ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό δείχνει να κάνει το προσφάτως ιδρυθέν Volt.

Από την άλλη, για τους Οικολόγους γίνεται ξεκάθαρα προφανές πως η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών μάλλον θα είναι μια περίοδος κατά την οποία θα κριθεί όχι η δυναμική, αλλά μάλλον η επιβίωσή τους στην κομματική ζωή του τόπου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.