Η ολοκλήρωση των έργων στην Εκκλησία της Παναγίας από τη Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο».

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στην Εκκλησία της Παναγίας και του περιμετρικού της τοίχου στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκκλησία του 15ου αιώνα, η οποία επιλέχθηκε ως μέρος των έργων προτεραιότητας, έτυχε συντήρησης σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρώτη φάση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2019 και περιελάμβανε μεταξύ άλλων στήριξη της δομής, επισκευές στέγης και ρωγμών, εγκατάσταση ενός συστήματος ομβρίων υδάτων.

Προστίθεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμφώνησε να προχωρήσει σε περαιτέρω εργασίες συντήρησης στον περιμετρικό τοίχο της εκκλησίας της Παναγίας. Η δεύτερη φάση των εργασιών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και περιελάμβανε μεταξύ άλλων την αφαίρεση βλάστησης, την επισκευή και την ανοικοδόμηση των υπαρχόντων περιμετρικών τοίχων. Η δεύτερη φάση των έργων συντήρησης έληξε τον Μάιο του 2021, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του έργου.

Μέσα από το έργο της, η Επιτροπή στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση των μνημείων, αλλά και στη δημιουργία ενός κλίματος οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενός πολιτισμού ειρήνης στο νησί, σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, από το 2012, έχουν γίνει έργα σε 88 σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει περίπου 22,4 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά στην Κύπρο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.