Την Κυριακή 08 Ιανουαρίου η ενθρόνιση του νέου Προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου Γεώργιου Γ’ – Τα προνόμια και η διαδικασία – Με γιγαντοοθόνες στο προαύλιο και παρουσία του ΠτΔ και άλλων ιεραρχών από το εξωτερικό.

Και επίσημα την ερχόμενη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Γ’ καταλαμβάνει το θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, εκεί όπου αναμένεται να υπογράψει για πρώτη φορά με κόκκινο μελάνι και να λάβει τα προνόμια. Ο νέος προκαθήμενος της εκκλησίας θα λάβει το Αυτοκρατορικό σκήπτρο, θα φέρει κόκκινο μανδύα, ενώ θα πάρει και το εγκόλπιο.

Η ενθρόνιση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 εντός του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και αντιπροσωπείας από το Οικουμενικό πατριαρχείο που αναμένεται να αφιχθεί το Σάββατο 07 Ιανουαρίου στην Κύπρο.

Η εκκλησία θα είναι προσβάσιμη για τους πιστούς, ωστόσο για αποφυγή συνωστισμού αναμένεται να στηθούν και γιγαντοοθόνες στο προαύλιο.

Μετά το πέρας της διαδικασίας και αφού γίνουν ομιλίες ο Γεώργιος Γ’ ως ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, θα δεχθεί συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό.

Τα δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου

Συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο και προεδρεύει αυτής και διατηρεί την ενότητα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μνημονεύεται κατά τη Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου και τους Επισκόπους, καθώς και κατά τις ιεροπραξίες στις Σταυροπηγιακές Μονές.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου και αποτελεί το σύνδεσμο στις σχέσεις της με τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καλλιεργεί τις σχέσεις με τους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών και διατηρεί την εκκλησιαστική κοινωνία με αυτούς.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με τις Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες και τα λοιπά θρησκεύματα.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με την Πολιτεία.

Αναλαμβάνει, ως Τοποτηρητής, την προσωρινή διοίκηση Μητροπολιτικών Θρόνων, που έχουν κενωθεί, την οποία μπορεί να αναθέσει σε Έξαρχό του.

Απευθύνει, κατά τις Εορτές της Αναστάσεως και των Χριστουγέννων, εγκυκλίους σε όλη την Εκκλησία της Κύπρου, και έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή για ανάγνωσή τους στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Κύπρου.

Προΐσταται των χειροτονιών των Αρχιερέων ή παρέχει εντολή για αυτό, σε άλλον Αρχιερέα.

Ιερουργεί σε όλη την Κύπρο, με απλή ανακοίνωση στον οικείο Αρχιερέα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.