Ενδιαφέρον για τον θρόνο από τους μισούς Συνοδικούς – Στα βαθιά η προεκλογική εκστρατεία με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον αρχιεπισκοπικό θώκο, έχουν ήδη ξεκινήσει την προεκλογική τους εκστρατεία, με κάποιους εξ αυτών να ανεβάζουν στο διαδίκτυο σελίδες υποστήριξης στο Facebook, ακόμα και ολόκληρες ιστοσελίδες με πλούσιο υλικό για το έργο και τη δράση τους.

Αυτές οι πρώτες ημέρες του προεκλογικού κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι το δημόσιο. Λόγω και του ενδιαφέροντος που καταγράφεται οι ενδιαφερόμενοι, κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις με στόχο να κοινοποιήσουν έμμεσα ή άμεσα το ενδιαφέρον τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, παρασκηνιακά, διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να πεισθούν κάποιοι Ιεράρχες, να αποτραβηχτούν, έτσι ώστε να μείνει χώρος και να δημιουργηθούν περισσότερες πιθανότητες για να εκπροσωπηθούν συγκεκριμένες τάσεις στο τριπρόσωπο.

Ουσιαστικά μετά και από τη χθεσινή ημέρα(15/11) , υπάρχουν επίσημα κατατεθειμένες οι υποψηφιότητες του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Κωνσταντίας Βασίλειου, του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να το πράξουν και οι υπόλοιποι Μητροπολίτες.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, μπορεί να μην έχει εξαγγείλει με επίσημο τρόπο την υποψηφιότητα του, ωστόσο, ένας ολόκληρος μηχανισμός, ο οποίος όπως αποδεικνύεται από την προετοιμασία της σελίδας της υποψηφιότητας του εργάζεται εδώ και καιρό, είναι έτοιμος να τον υποστηρίξει και εξήγγειλε για αυτόν την υποψηφιότητα του. Η σελίδα που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, περιλαμβάνει υλικό, με το πραγματικά πλούσιο έργο του Μητροπολίτη Λεμεσού σε όλα τα επίπεδα. Περιλαμβάνει επίσης οδηγίες για την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, βίντεο με ομιλίες του και φωτογραφίες από τις πρόσφατες δραστηριότητες του.

Μάλιστα ανέβηκε στο επίσημο κανάλι της Μητρόπολης Λεμεσού στο Youtube ανέβηκε βίντεο από συγκέντρωση της Ομάδας Στήριξης του Μητροπολίτη όπου ο δήμαρχος της Πόλης, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι επιφανείς Λεμεσιανοί, εκφράζουν τη στήριξη τους.

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Λεμεσού, παραμένει, όπως και στις προηγούμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, ένας από τους πλέον αγαπητούς Ιεράρχες και φαίνεται πως διατηρεί σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, εξέφρασε τον ενδιαφέρον του σε δημόσιες τοποθετήσεις του για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ενώ ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόσωπα από το περιβάλλον του και ιερείς της μητρόπολής του ξεκίνησαν να παρουσιάζουν το έργο του και να καλούν τον λαό να στηρίξει την υποψηφιότητα του.

Ο Κωνσταντίας Βασίλειος, αν και στις δημοσκοπήσεις δεν λαμβάνει τέτοια ποσοστά που να του εξασφαλίζουν μια θέση στο τριπρόσωπο, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη στήριξη που του παρέχεται από θρησκευτικούς και πολιτικούς κύκλους εκτός Κύπρου, υπέρ της υποψηφιότητας του. Εξάλλου πρόκειται για ένα Ιεράρχη, ο οποίος πέραν από τα όσα πράττει από τη θέση του Μητροπολίτη, έζησε αρκετά χρόνια στο Εξωτερικό και διατηρεί άριστες σχέσεις με το Φανάρι και με ορθόδοξες εκκλησίες εντός και εκτός Ευρώπης.

O Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, είναι ο μόνος Ιεράρχης που μέχρι στιγμής έχει εξαγγείλει με κάθε επισημότητα την υποψηφιότητα του. Αν και γνωρίζει πως το έρεισμα που διαθέτει στην πλατιά βάση της κοινωνίας είναι περιορισμένο, επιδιώκει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, ανάμεσα στους άλλους δύο Ιεράρχες που εκπροσωπούν την «αρχιεπισκοπική» τάση εντός της Εκκλησίας. Τον Μητροπολίτη Πάφου και τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας δηλαδή.

Αν και μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται ορατό το ενδεχόμενο οι άλλοι Ιεράρχες να αποσυρθούν για να μείνει μέχρι τέλους η δική του υποψηφιότητα, έτσι ώστε να έχει πιθανότητες για να ενταχθεί στο τριπρόσωπο, ο Καρπασίας Χριστοφόρος, θεωρώντας πως υπήρξε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, παραμένει αμετακίνητος στην υποψηφιότητά του.

Μάλιστα αυτή η υποψηφιότητα, στην παρούσα φάση πονοκεφαλιάζει και τους άλλους ενδιαφερόμενους Μητροπολίτες κυρίως τον Πάφου Γεώργιο και τον Κωνσταντίας Βασίλειο, διότι εκ των πραγμάτων αφαιρεί δυναμική από τις δικές τους υποψηφιότητες, αφού επηρεάζει τη δική τους δεξαμενή ψήφων.

Ο Πάφου Γεώργιος, ο οποίος εκτελεί και χρέη τοποτηρητού του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, είναι αυτός που επεδίωκε στην Ιερά Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας, να μετακινηθεί για μεταγενέστερο χρόνο η ημερομηνία διεξαγωγής των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών. Το γεγονός ότι ο ίδιος εδώ και μέρες εκτελεί χρέη τοποτηρητού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ενδιαφέρεται και για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, καθιστά δύσκολο το έργο του, από τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει πως θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να βρεθεί στο τριπρόσωπο, την ώρα που κάποιοι άλλοι Ιεράρχες προετοιμάζονταν για αυτό εδώ και καιρό.

Ούτε ο Μητροπολίτης Πάφου κοινοποίησε επίσημα την απόφαση του να κατέλθει ως υποψήφιος, ωστόσο σε δημόσιες παρεμβάσεις του, δήλωσε πως θα είναι. Γνωρίζοντας και τις ισορροπίες, αλλά και τις θέσεις των άλλων Συνοδικών, αναμένεται πως θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Εθνικό θέμα, στο οποίο διατηρεί έντονες απόψεις, οι οποίες τυγχάνουν αποδοχής, κυρίως στα κόμματα του Ενδιάμεσου και των αντιομοσπονδιακών κύκλων. Πέραν από τον Λεμεσού Αθανάσιο και τον Ταμασού Ησαΐα, θεωρείται από πολλούς ως το φαβορί για την τρίτη θέση στο τριπρόσωπο.

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Μόρφου Νεόφυτου, έγινε κάπως παράδοξα, αφού εξαγγέλθηκε από τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, ο οποίος θα αναλάβει μάλιστα ως επιτελάρχης του Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος είναι γνωστός για τις απόψεις του και το γεγονός πως δρα αυτοβούλως και σχεδόν απομονωμένος από τους υπόλοιπους Ιεράρχες, αν και δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής επίσημα την υποψηφιότητα του, θεωρείται δεδομένο πως θα δώσει τη μάχη της διαδοχής, στηριζόμενος κυρίως στους ένθερμους υποστηρικτές του, οι οποίοι βρίσκονται και εντός και εκτός Κύπρου. Αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή πολλοί από τους υποστηρικτές του δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αρχιεπισκοπικές, περιπλέκει κάπως την κατάσταση, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι από τις χιλιάδες που τον ακολουθούν, είτε εκ του σύνεγγυς, είτε που τον παρακολουθούν μέσω διαδικτύου, θα προσέλθουν στις κάλπες.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία, για τον οποίον επίσης ξεκίνησε από υποστηρικτές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια καμπάνια υπέρ της υποψηφιότητας του. Ο Ταμασού Ησαϊας λόγω του πολυσχιδούς έργου του, αλλά και της στήριξης που λαμβάνει από τους πολίτες, θα είναι έκπληξη εάν δεν βρεθεί στο τριπρόσωπο, ενώ εντός της Συνόδου έχει τη στήριξη του Κύκκου Νικηφόρου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.