Με βούλα ή έστω με κανονισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου, θα μπορούν να τελούνται γάμοι σε αρχαία μνημεία, όπως το κάστρο Λάρνακας, το πρώην δημαρχείο Λευκωσίας, το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στην Ευρύχου, το Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα, το κάστρο Λεμεσού, το κάστρο Πάφου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου, η Αγρέπαυλη Κουκλιών κ.ά. Η ευχέρεια χρήσης των πιο πάνω χώρων παρέχεται με τους «περί Αρχαιοτήτων Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2021».

Για τη χρήση των πιο πάνω Αρχαίων Μνημείων (για τέλεση πολιτικών γάμων) απαιτείται η υποβολή αίτησης στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, μέσω του οικείου Δήμου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία τέλεσης του γάμου. Ο διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων μπορεί να επιβάλλει τέλος χρήσης.

Στους ίδιους κανονισμούς αναφέρεται, πως όποιος τελεί γάμο μεριμνά όπως κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου δεν γίνεται ρίψη λουλουδιών, ρυζιού, «κονφετί», φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή υλικού.

Όσον αφορά γενικότερα τα αρχαία μνημεία, στους Κανονισμούς αναφέρεται πως ο αρμόδιος υπουργός δύναται, κατά την κρίση του, όταν το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί, να επιτρέπει τη δωρεάν είσοδο στα Μουσεία ή Αρχαία Μνημεία σε άτομα ή ομάδες ατόμων.

Ο Διευθυντής Τμήματος Αρχαιοτήτων δύναται να εκδίδει ημερήσιο δελτίο εισόδου, έναντι τέλους €8,50 ή τριήμερο δελτίο εισόδου, το οποίο ισχύει για περίοδο τριών ημερών έναντι τέλους €17, ή εβδομαδιαίο δελτίο εισόδου το οποίο ισχύει για περίοδο επτά ημερών έναντι τέλους €25, με βάση το οποίο ο κάτοχός του μπορεί, κατά τη διάρκεια της ισχύος του, να επισκέπτεται οποιαδήποτε από τα Μουσεία και Αρχαία Μνημεία.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων στις 18 Απριλίου κάθε έτους, και της Διεθνούς Ημέρας/Νύκτας Μουσείων στις 18 μέχρι 19 Μαΐου κάθε έτους, η είσοδος στα Αρχαία Μνημεία και Μουσεία που καθορίζονται στους κανονισμούς, είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά, πως λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, τα Μουσεία και Αρχαία Μνημεία που βρίσκονται εντός των κατεχομένων εδαφών στις πόλεις και επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου, παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Φρούριο Αγίου Ιλαρίωνος, το Φρούριο Βουφαβέντο, το Μπέλλα-Πάις Αββαείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμμοχώστου, το Μουσείο της Αμμοχώστου, οι Οχυρώσεις της πόλεως και ο «Πύργος του Οθέλλου». Περιλαμβάνονται επίσης ο Αρχαιολογικός χώρος της Σαλαμίνας, η Νεκρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας, ο Αρχαιολογικός χώρος της Έγκωμης και το Φρούριο Καντάρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.