Η 20 Ιουλίου στην Κύπρο, τα τελευταία 46 χρόνια, δεν συνδέεται μόνο με τη μνήμη του Προφήτη Ηλία, αλλά συνδέεται με τη θλιβερή και μαύρη επέτειο της Τουρκικής εισβολής, γεγονός που προκαλεί θλίψη και πόνο, τον οποίο συναντά κανείς ζωγραφισμένο στα πρόσωπα των ανθρώπων μέχρι και σήμερα.

Η φετινή επέτειος μάλιστα τυγχάνει σε μια χρονική περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας η οποία όλα αυτά τα χρόνια από την εισβολή και ύστερα έχει επιφέρει τεράστια καταστροφή στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στα Κατεχόμενα, μετατρέποντας Εκκλησίες ακόμη και σε στάβλους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, η επιμνημόσυνος δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε με αφορμή τη σημερινή επέτειο της αποφράδας ημέρας.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου απέτισε φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες για την υπεράσπιση της Κύπρου, παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Καιρίδης.

Σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκαν τα μνημόσυνα για τα θύματα της Εισβολής
Χθες στην Πάφο, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων τελέστηκε, προεξάρχοντος του Πανειρωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Τουρκικής Εισβολής. Παρέστη και ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, που σχεδιάστηκε από τη Χούντα και εκτελέστηκε από όργανά της στην Κύπρο, ανέτρεψε την εκλελεγμένη κυβέρνηση και άνοιξε την Κερκόπορτα για την Τουρκική Εισβολή. Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και οι διχοτομικοί της σχεδιασμοί βρήκαν το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 έδαφος για να υλοποιηθούν. Το προδοτικό πραξικόπημα, λειτούργησε ως πρόφαση για την εισβολή της Τουρκίας στη χώρα. Οι συνέπειες τραγικές: Χιλιάδες νεκροί, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι και πρόσφυγες, λεηλασίες των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας συμβόλων. Η εισβολή του Τούρκου Αττίλα, έφερε τον πόνο και την καταστροφή. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε τι μας οδήγησε στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας και την προσπάθεια της Τουρκίας να διαγράψει την ιστορία μας. Την ιστορική μας διαδρομή την επηρέασαν και δικά μας λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς, οι προσωπικές έριδες, τα μίση και τα πάθη, δίχασαν σε διάφορες χρονικές στιγμές το λαό μας με αποκορύφωμα το πραξικόπημα που ήταν η αφορμή για την εισβολή του βάρβαρου κατακτητή«.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.