Αμερική: Μία έστω σύντομη ματιά στο υπαλληλικό προσωπικό της Αρχιεπισκοπής όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της θα σας αφήσει ενεούς, τόσο το πολυπληθές του, όσο και οι αρμοδιότητες και οι τίτλοι.

Δίνει την εντύπωση ενός μικρού Βατικανού. Ανάμεσά τους και μία στρατιά συμβούλων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και μάλιστα υψηλής στάθμης –senior advisors- όπως προσδιορίζονται στον κατάλογο των υπαλλήλων.

This year’s Week of Prayer is particularly important for our American context. Its theme – “Do good; seek justice” (Isaiah 1:17) – was chosen and developed by the Minnesota Council of Churches. These words of the Prophet echo our responsibility – in the midst of our ecumenical quest for Christian unity – to condemn racism and hatred as a sin and to support the struggle for racial justice and equity.

The Ecumenical Prayer Service is an opportunity for leaders of all faiths to pray in a Church that will forever be bound to what it means to be an American: tolerant of different beliefs and respectful of other faith traditions and all people, while committed to a place for faith in the public square. Saint Nicholas Greek Orthodox Church is the only house of worship destroyed when the South Tower fell at the World Trade Center on September 11, 2001. On July 4, 2022, the rebuilt Saint Nicholas Greek Orthodox Church was Consecrated and is now open to the public. The re-building of this Church was an act of faith – faith in God and in the American vision of religious liberty.
Photos: © GOA/Dimitrios Panagos
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Οικουμενι(στι)κή συμπροσευχή για την Χριστιανική ενότητα στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου
26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2023

Κι όμως, παρά τους τόσους συμβούλους, ο Σεβασμιότατος Αγιος Αμερικής πέφτει από ολίσθημα σε ολίσθημα ή από γκάφα σε γκάφα αν προτιμάτε, παραμένων ασύμβουλος και άρα εαυτού πολέμιος. Τα αποτελέσματα και οι παρενέργειες από τις άστοχες ενέργειές του είναι ορατά πλέον διά γυμνού οφθαλμού.

Ο Σεβασμιότατος έχει προσλάβει στη δούλεψή του τον εν Αθήναις διαμένοντα και εις Αμερική πηγαινοερχόμενο δημοσιοσχεσίτη Στράτο Σαφιολέα ως κορυφαίο συμβουλάτορά του και στρατηγιστή προπαγάνδας και πάσης μορφής ίντριγκας. Εχει αναλάβει εργολαβικά και με το αζημίωτο φυσικά να φτιασιδώνει την προσωπογραφία του αφεντικού του στα Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Μάρτυς μου ο Μητροπολίτης Γαβριήλ της Νέας Ιωνίας επιστήθιος φίλος του Αγίου Αμερικής.

Δεν είμαι σίγουρος για τις γνώσεις του κ. Σαφιολέα περί εκκλησιαστικογραφίας, θεολογίας και εκκλησιαστικότητας γενικότερα. Σε άλλους τομείς ίσως να είναι καλός, όπως λόγου χάρη στα συνθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η Εκκλησία είναι άλλο πράγμα, όπως κι η ανάδειξη στην Πατριαρχία για την οποία ορέγεται ο Αγιος Αμερικής. Βέβαια η ανάδειξή του στον Θρόνο της Αμερικής ήταν μοιραία διότι φάνηκε το μέγεθος της ολιγότητας και γυμνότητας γενικώς και καθ’ όλα και φυσικά ο Θρόνος της Πόλης θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός, όση γη και ύδωρ και άλλα πολλά κι αν φροντίζει να δίνει στους Τούρκους. Την εκλογή την κάνει η Σύνοδος κι όταν έλθει η ώρα εκτός από τη δική του ψήφο δεν νομίζω να πάρει κανενός άλλου. Να μην ξεχάσω να σας πω ότι ο κ. Σαφιολέας απαίτησε να είναι στον Λευκό Οίκο για την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου ως διευθυντής Επικοινωνιών του Ελπιδοφόρου. Αλίμονο, πώς θα γίνει η τροφοδότηση των φωτογραφιών και διαφόρων ιστοριών στην Ελλάδα; Το ποίμνιο του Αγίου Αμερικής όμως είναι εδώ.

Ανάμεσα λοιπόν στον συμβουλευτικό ορυμαγδό είναι οι δύο αυτάδελφοι Παπαζαφειρόπουλοι. Ο μεν ένας κατέστη «αντ’ αυτού» πρωτοσύγκελος γαρ επιβραβευθείς επειδή διέλυσε την κοινότητα και το σχολείο της στην Αστόρια προοριζόμενος προς επισκοποίηση. Τώρα στον Αγιο Δημήτριο μεταβαίνει σαν πυροσβέστης θρηνωδών ο έτερος τοπικός πρωτοσύγκελος, ο π. Ηλίας Βίλλης εκφωνών λογίδρια αγαπολογίας και εθελοντισμού κατηχητικού επιπέδου, ο δε έτερος αδελφός Παπαζαφειρόπουλος κατέστη προσωπάρχης του αρχιερέως λες κι είναι ο Τζόσεφ Μπάιντεν. Και μη χειρότερα.

Υπάρχει κι άλλος μέγας συμβουλάτορας και μάλιστα ανώτερος κι αυτός ή senior αγγλιστί, ο Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος μάλιστα καλείται από καιρού σε καιρό και παίζει τον άχαρο ρόλο του αμύντορα γραπτώς, όπως τότε με τη θρυλική εκείνη βάφτιση της Γλυφάδας. Ο μεν βαπτιστής σιώπησε, ο δε εντολοδόχος σύμβουλος ελάλησε γραπτώς. Αυτός μάλιστα διετέλεσε και καθηγητής ένα φεγγάρι στη Σχολή.

Και τώρα στο ψητό: Οι προαναφερθέντες στους οποίους δεν συμπεριέλαβα τους λογογράφους και άλλους εκκλησιαστικοδίαιτους, παρεκτός της κυρίας συμβούλου, η οποία είναι άμισθος ως λέγεται προσφέρουσα τας υπηρεσίας της ως ψυχικό κατά την εκκλησιαστική ορολογία, οι λοιποί πληρώνονται, συμμετέχουν σε δωρεάν ταξίδια ή τζάμπα τουρκιστί, τρώνε, πίνουν, εμφανίζονται αξιωματούχοι και τιτλούχοι εις υγείαν του Χριστεπωνύμου πληρώματος της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής και εξ’ ονόματος του Χριστού και της Εκκλησίας Του. Η ερώτηση πόσος είναι ο μισθός και τα ευεργετήματα ενός εκάστου εξ αυτών παραμένει μυστήριο. Οπως μυστήριο παραμένουν και οι μισθοί κι άλλων πολλών, αν και έπρεπε να καθίστανται γνωστοί διότι είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας, δηλαδή ημών των πιστών που καταβάλλομε τη συνεισφορά και τις δωρεές μας. Αλλά γι’ αυτό το θέμα και άλλα πολλά εν καιρώ ευθέτω.

Θεόδωρος Καλμούκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.