Κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής επιχείρησαν σήμερα να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασης του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια λέγοντας ότι δέχθηκε την πρόσκληση από την διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας χωρίς να γνωρίζει εκείνη την ώρα ποιοι άλλοι είχαν λάβει επίσης πρόσκληση.

Διευκρινίζουν όμως, ότι αν ο κ. Ελπιδοφόρος γνώριζε ότι ο Τατάρ θα ήταν παρών δεν θα παρίστατο στην εκδήλωση.

Εξηγούν δε, ότι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής απεδέχθη την πρόσκληση καθώς αυτή είναι η συνολική του προσέγγιση, να είναι δηλαδή παρούσα η Αρχιεπισκοπή σε fora που παρίσταται η πολιτική ηγεσία για εθνικούς λόγους και προστασίας του ρόλου του θεσμικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σημείωσαν ακόμη ότι ο κ. Ελπιδοφόρος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χωρίς να γνωστοποιούν περαιτέρω λεπτομέρειες και κυρίως το αν ήταν ενήμερος εν προκειμένω, για την κίνησή του αυτή.

Οι κύκλοι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής θυμίζουν ακόμη ότι τίθεται πάντα υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών, όπως πολλές φορές έχει κάνει με θέματα που αφορούν την Αγιά Σοφιά, τη Μονή της Πόλης και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα για το οποίο πρωτοστατεί στην προσπάθεια διεθνοποίησής του.

Ακόμη επισημαίνουν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίδεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Σημειώνεται πως, κατά την παρουσία του στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου», ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ έστειλε μήνυμα για τη θρησκευτική ελευθερία των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.