ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ – Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός για την απόφαση που έλαβε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων.

Στη διήμερη Σύνοδο, της 16ης και 17ης Νοεμβρίου, στο Φανάρι να θυμίσουμε πως αποφασίστηκε για τους Επισκόπους Ευμενείας Ειρηναίο (Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου) και Δορυλαίου Δαμασκηνό (Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων) να επιβληθεί ποινή περιορισμού τους στις Μονές τους.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν τα οφφίκια από τους Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου Πορφύριο Μπικουβαράκη και Νικηφόρο Εικοσιδέκα, οι οποίοι τυγχάνει να είχαν οριστεί από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου μέλη της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, μετά την παύση από τα καθήκοντά του, ως ηγουμένου, του Επισκόπου Δορυλαίου.

Η απόφαση της Συνόδου, που ουσιαστικά μαρτυρά δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, δεν έγινε δεκτή αδιαμαρτύρητα από τον κ. Δαμασκηνό.

Μάλιστα, χωρίς περιστροφές έκανε λόγο, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το newshub.gr, για μία άδικη απόφαση, καθώς, όπως επισημαίνει: «Τιμωρήθηκαν κληρικοί που δεν φταίνε σε τίποτα, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν καν τη δυνατότητα να απολογηθούν».

Ο ίδιος εξάλλου ξεκάθαρα τονίζει: «Δεν θα αφήσω τους κληρικούς μου ακάλυπτους, έχω ηθική υποχρέωση απέναντί τους».

Σε ερώτηση για το πως προέκυψε αυτή η απόφαση εφόσον πρόσφατα τόσο ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου όσο και ο Επίσκοπος Δορυλαίου είχαν μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα, έχοντας λάβει μάλιστα και κατευθύνσεις από τον κ. Βαρθολομαίο επ’ αυτού, ο κ. Δαμασκηνός απάντησε: «Αν δεν καταλαβαίνουν, δεν φταίω εγώ. Θα εξετάσω τι έχει συμβεί, θα το ψάξω και θα απαντήσω δημόσια, γιατί και οι κληρικοί μου εκτέθηκαν δημόσια».

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου αφήνει, πάντως, να εννοηθεί πως παρότι στη Σύνοδο μετείχαν Αρχιερείς από την Κρήτη, εν τούτοις δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε η Μητρόπολή του και οι κληρικοί της και μας παρέπεμψε να τους ρωτήσουμε οι ίδιοι, γιατί συνέβη αυτό.

Επίσης αφήνει αιχμές σε πρόσωπα, που δεν κατονομάζει, λέγοντας: «Να μαζευτούν κάποιοι άλλοι που δημιουργούν προβλήματα στην Κρήτη αντί να κοιτάζουν τα δικά τους. Εγώ δεν κρύβομαι, για τον εαυτό μου δεν με ενδιαφέρει, τους κληρικούς μου όμως να τους αφήσουν ήσυχους».

Να υπενθυμίσουμε πως… ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός έπαυσε από τα καθήκοντά του τον ηγούμενό της, επίσκοπο Δορυλαίου Δαμασκηνό Λιονάκη, και όρισε τριμελή Επιτροπή Διοίκησης στη Μονή.

…Το κλίμα δεν ευνόησε το γεγονός πως δεν έγινε γνωστός ο λόγος της παύσης του Ηγουμένου της Αγίας Τριάδας, ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση δημόσια για όσα συνέβησαν και αυτό έδωσε τροφή για «σενάρια» και υποθέσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.