Τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι ένας θησαυρός ενός άλλου! Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 93α γενέθλια ενός καλλιτέχνη του οποίου το έργο αντικατοπτρίζει αυτήν την έκφραση: Τούρκος γλύπτης Kuzgun Acar.

Για τον πειραματισμό του σε υλικά συγκόλλησης όπως σύρμα, καρφιά και θραύσματα μετάλλων για να σχηματίσει αφηρημένα έργα, ο Acar θεωρείται ευρέως πρωτοπόρος της σύγχρονης γλυπτικής στην Τουρκία.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη αυτήν την ημέρα το 1928, ο Kuzgun Acar άνοιξε εργοστάσιο κορδονιών με τον πατέρα του μετά το γυμνάσιο, αλλά μόλις εγγράφηκε στο τμήμα γλύπτη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, βρήκε το πραγματικό του κάλεσμα. Εκεί, παρακολούθησε εργαστήρια αποσυναρμολόγησης πλοίων, όπου ειδικοί του δίδαξαν πώς να συγκολλήσει υλικά που έχουν καθαριστεί σε έργα τέχνης. Επηρεασμένος από τους σύγχρονους Τούρκους δασκάλους Zühtü Müridoğlu και Hadi Hadi, ο Acar ανέπτυξε το ταλέντο που έγινε το πάθος της ζωής του: αφηρημένη γλυπτική.

Το 1961, ένα γλυπτό από σκουριασμένα καρφιά κέρδισε το πρώτο βραβείο Acar σε μια έκθεση στο Παρίσι, μαζί με μια υποτροφία που χρηματοδότησε ένα έτος σπουδών στη Γαλλία. Ενώ εκεί, συνέχισε να τελειοποιεί την καλλιτεχνική του τέχνη και οργάνωσε ακόμη και μια ατομική έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας ντε λα Βιλ ντε Παρίσι (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού) το 1962. Μετά την επιστροφή του Acar στην Κωνσταντινούπολη, παρήγαγε μερικά από τα τα πιο σημαντικά έργα, όπως η «Τουρκία» – ένα τεράστιο χάλκινο ανάγλυφο που εμφανίζεται σε έναν ουρανοξύστη της Άγκυρας – και το διαχρονικό μεταλλικό γλυπτό του, «Πουλιά – αφηρημένη σύνθεση».

Ως ένα από τα τελικά του έργα, ο Acar μετέτρεψε στριμμένο χάλυβα και καουτσούκ σε 140 μεταλλικές μάσκες για το «The Caucasian Chalk Office», ένα γερμανικό θεατρικό έργο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Χρόνια πολλά, Kuzgun Acar!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.