Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, το βράδυ της Πέμπτης (23 Νοεμβρίου) ξεκίνησε ο εορτασμός του Αγίου Ιδρυτή της Μονής Βίσοκι Ντέτσανι στο Κοσσυφοπέδιο, του Αγίου Βασιλιά Στεφάνου.

Σε αυτό το καταπληκτικό και το μεγαλύτερο ίδρυμα της μεσαιωνικής σερβικής Δυναστείας Νεμάνιτσι, συναντήθηκαν επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και πολλοί άνθρωποι του Θεού, για να γιορτάσουν τον Άγιο Του, του οποίου τα ιερά λείψανα βρίσκονται ολόκληρα και άφθαρτα στην εκκλησία του.

Την αγρυπνία και τη Θεία Λειτουργία αύριο το πρωί τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Ιωαννίκιος, συλλειτουργούντων τεσσάρων επισκόπων: Ντίσελντορφ και Γερμανίας Γρηγόριο, Μπουντίμλιε και Νίκσιτς Μεθόδιο, Ιλαρίωνα του Νόβο Μπρντο (Βοηθού επισκόπου του Πατριάρχη Σερβίας) και του τοπικού Επίσκοπου Θεοδοσίου της Ράσκας και Πριζρένης.

Στις ακολουθίες συμμετείχαν μοναχοί, μοναχές και άνθρωποι από όλο τον κόσμο – από την Αμερική, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τοπικές χώρες.

Πολύ πολύτιμη ήταν η παρουσία πατέρων από την αγιορείτικη Μονή Σιμωνόπετρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών μοναστηριών είναι πολύ στενές και αδελφικές.

Στην αγρυπνία παρευρέθηκε επίσης και η επικεφαλής του Συνδεσμικού Γραφείου της Ελλάδας στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, Εξοχότατη Κυρία Ελένη Βακάλη.

Μετά τη Μεγάλη Δοξολογία, κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας που έψαλλαν ιεροψάλτες από την Ιερατική Σχολή του Πρίζρεν, από τη Θεσαλονίκη και το Νόβι Σαντ, ο Επίσκοπος Θεοδόσιος έκανε την κουρά του δόκιμου της Μονής Μπόζο Κνέζεβιτς, δίνοντάς του το μοναχικό όνομα Αμφιλόχιος, προς τιμήν του Οσίου Αμφιλοχίου Μακρή της Ιεράς Νήσου Πάθμου.

Η χαρά της γιορτής ήταν διπλή κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, επειδή ο αδελφός της Μονής πατέρας Πέτρος έγινε πρωτοσύγκελος.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έφυγαν από τη Μονή γεμάτοι με την πνευματική χαρά, ειρήνη και αγάπη, που τους χάρισε ο Άγιος Βασιλιάς Στέφανος, ιδρυτής της Μονής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.