ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Δείτε πως γίνεται η σωστή καταχώρηση στο Κτηματολόγιο μιας και η καταχώρηση της δήλωσης κτηματογράφησης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Δείτε πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις για επίδομα ενοικίου.

Εφόσον έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:

α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ

β) για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ

γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ

γ) για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ

Τα βήματα για τη σωστή υποβολή δήλωσης

Κτηματολόγιο: Βήμα 1

Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να πατήσετε αποθήκευση.

Κτηματολόγιο: Βήμα2

Στη συνέχειας αν ελέγξει τα στοιχεία του ( στοιχεία δικαιούχου, επικοινωνίας, πληρεξούσιου, νόμιμου αντιπροσώπου ,εκπροσώπου και υπεύθυνη δήλωση).

Κτηματολόγιο αιτήσεις: Βήμα 3

Ο ιδιοκτήτης καλείται να επιλέξει τον τύπο του ακινήτου του ( απλό αγροτεμάχιο, απλή κάθετος , απλή οριζόντια , οριζόντια –δικαίωμα ύψουν, οριζόντια επί καθέτου, οριζόντια επί καθέτου- δικαίωμα ύψουν , μεταλλείο).

Σε αυτή την φάση, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να συμπληρώσει τα στοιχεία όπως οδό , αριθμό, Τ.Κ. περιοχή, κατηγορία χρέωσης, εμβαδόν σε τ.μ χρήση. Έπειτα θα πρέπει να απαντήσει αν το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου ή εντός ορίου οικισμού με “Ναι”ή “ Όχι” και αν προσκομίζεται τοπογραφικό διάγραμμα. Απαντώντας πάλι με “ Ναι” ή “Όχι”.Τυχόν παρατηρήσεις μπορούν να σημειωθούν στο κάτω πλαίσιο που θα εμφανιστεί στην οθόνη.

Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:

– Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, (εφόσον υπάρχει) του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος

– Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής / αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κτηματολόγιο: Βήμα 4

Στη συνέχεια ο πολίτης πρέπει να επισυνάψει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα έγγραφα που έχει δηλώσει σε προγενέστερα βήματα ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επιπλέον έγγραφα όπως:

-Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού
μετεγγραφής

-Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου

– Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου

-Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ)

-Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

– Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)

-Ληξιαρχική πράξη θανάτου

– Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)

-Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

-Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)

– Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Κτηματολόγιο: Βήμα 5

Στο τελευταίο βήμα ο πολίτης καλείται να ελέγξει την πληρότητα της δήλωσης πριν από την πληρωμή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης .

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

Διαβάστε πως κάνουμε αιτήσεις για επίδομα ενοικίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.