Στις εκτάσεις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών στις οποίες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων δασικών χαρτών. Οχι σε όλες τις εκτάσεις εκτός σχεδίου στη χώρα, αλλά μόνο των περιοχών όπου έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.

Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν (πώληση, γονική παροχή, δωρεά κ.ά.);

Αυτά που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες γίνεται η ανάρτηση, αλλά βρίσκονται εντός οικισμού ή εντός σχεδίου. Ο λόγος είναι πως αυτές οι περιοχές δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία.

3 Ποια ακίνητα μπορούν να μεταβιβαστούν αν βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές όπου έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης;

Επιτρέπονται οι αποδοχές κληρονομιάς όλων των ακινήτων, διότι δεν απαιτείται δήλωση του μηχανικού ότι δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Επιπλέον, ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ως μη δασικά, όπως ακόμα και παραχωρητήρια, όταν δεν φαίνονται στον δασικό χάρτη ως δασωμένοι αγροί.

4 Πότε θα μπορέσουν να μεταβιβαστούν ακίνητα εκτός σχεδίου, όπου είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών;

Εφόσον δεν κατατεθεί αντίρρηση και το ακίνητο έχει χρήση μη δασική, 45 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων, όπου κυρώνεται ο δασικός χάρτης μερικώς για αυτές τις περιοχές. Ετσι, αν η ανάρτηση, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022, μπορεί να γίνει μεταβίβαση τον Μάρτιο του 2022.

Τα ακίνητα για τα οποία έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις μπορούν να μεταβιβαστούν όταν εξεταστούν οι αντιρρήσεις από την Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και κριθεί πως η έκταση δεν υπόκεινται στη δασική νομοθεσία. Ωστόσο, όσον αφορά τις αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί το 2017, οι περισσότερες δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Μέχρι στιγμής για το 55% της χώρας έχουν υποβληθεί 108.658 αντιρρήσεις.

5 Υπάρχει ίδιο πρόβλημα με την έκδοση οικοδομικών αδειών στα ίδια ακίνητα;

Υπάρχει, και ο λόγος είναι ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας της έκτασης, που έμμεσα επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

6 Εχει νόημα να καταθέσει κάποιος αυτή τη στιγμή αντίρρηση;

Οχι, γιατί αναμένονται αλλαγές στον δασικό χάρτη, αλλά και στη νομοθεσία που το διέπει. Μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν πρόδηλα σφάλματα, ώστε να αναμορφωθεί εγκαίρως ο δασικός χάρτης. Η ενδεχόμενη υποβολή αντίρρησης σε μια έκταση που θα αναμορφωθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να οδηγήσει στο να μη συμπεριληφθεί στη μερική κύρωση που θα γίνει 45 ημέρες μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.