ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2019: Το πρόβληµα στο κτηματολόγιο αναδείχθηκε λίγο καιρό πριν, όταν οι πολίτες των χωριών στα οποία ξεκίνησε τώρα η κτηµατογράφηση πήγαν να δηλώσουν τα κτήµατά τους µόνο και µόνο για να αντιληφθούν ότι οι περιοχές τους είχαν ήδη... κτηµατογραφηθεί παλαιότερα εντασσόµενες σε άλλους ΟΤΑ.

Τα τρία βασικά λάθη, όπως είχαν επισηµάνει ιδιοκτήτες που έγιναν στην πιλοτική φάση κτηµατογράφησης, ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα:
Να δηλώσει ο καθένας ό,τι ήθελε, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όπως τίτλους κ.λπ.

Κτηματολόγιο 2019: Να εγγράψει κάποιος όλο το κτήµα του, ακόµη και αν ένα µέρος ανήκε σε περιοχή που δεν κτηµατογραφούνταν εκείνη την εποχή.
Να κτηµατογραφήσει ιδιοκτησίες ακόµα και αν βρίσκονταν εκτός διοικητικών ορίων των πιλοτικών περιοχών

Στο σηµείο αυτό, το υφιστάµενο νοµοθετικό πλαίσιο δεν παρείχε καµία ευελιξία, καθώς δεν προβλεπόταν δυνατότητα άρσης της οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών.

Ως εκ τούτου, κάτι τέτοιο θα µπορούσε να γίνει µόνο µε νέα νοµοθετική ρύθµιση, η οποία αφενός θα παρέτεινε ενιαία την προθεσµία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών, ενώ θα είχε και αναδροµική ισχύ προκειµένου να καλύψει και περιπτώσεις των πρώτων φάσεων κτηµατογράφησης.

Κτηματολόγιο 2019: Στόχος, όπως επισηµαίνεται, είναι η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωµάτων των πολιτών, αλλά και του Δηµοσίου, καθώς και η διασφάλιση της εύρυθµης λειτουργίας του Ελληνικού Κτηµατολογίου.

Αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και άλλες περιοχές σε παλαιές κοινότητες των πρώτων πιλοτικών προγραµµάτων κτηµατογράφησης είδαν τα γεωτεµάχιά τους να καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.