Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με απόφαση των υπευθύνων του κληροδοτήματος του γιατρού Δημητρίου Προμπονά παρεχώρησαν τον ναό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποτέλεσμα Αθήνα και Φανάρι να οδηγηθούν στα Δικαστήρια. Πριν τη Δικαιοσύνη ο ηγούμενος της Μονής Βλαντάδων που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πήγε και τέλεσε Θεία Λειτουργία στο ναό χωρίς την άδεια του Ιερώνυμου το 2017.

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Μια νέα “κόντρα” αναζωπυρώθηκε μεταξύ Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα για την ιδιοκτησία του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά στα Πατήσια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να παραχωρήσει το κτήμα και τον ναό στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέχρι το 2071 ανοίγοντας έτσι ένα νέο κύκλο έντασης μεταξύ Αθήνας και Φαναρίου.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με απόφαση των υπευθύνων του κληροδοτήματος του γιατρού Δημητρίου Προμπονά παρεχώρησαν τον ναό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποτέλεσμα Αθήνα και Φανάρι να οδηγηθούν στα Δικαστήρια. Πριν τη Δικαιοσύνη ο ηγούμενος της Μονής Βλαντάδων που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πήγε και τέλεσε Θεία Λειτουργία στο ναό χωρίς την άδεια του Ιερώνυμου το 2017.

Η υπόθεση τελικά έφτασε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να σφραγιστεί ο ναός.

Από τότε ο κ. Ιερώνυμος αλλά και κάτοικοι της περιοχής είχαν καταθέσει αίτημα να παραχωρηθεί το κτήμα και ο ναός στην Εκκλησία. Ο δήμος στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την παραχώρηση σύμφωνα με την οποία: “η διάρκεια της παραχώρησης συµφωνείται πενήντα (50) ετών, αρχίζει σήµερα µε την υπογραφή του παρόντος και λήγει στις 31 ∆εκεµβρίου 2071, δυναµένη να παραταθεί µε κοινή συµφωνία των συµβαλλοµένων.

Η αντίδραση Βαρθολομαίου – Τι θα γίνει με το ταξίδι του
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, από το περιβάλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιγράφεται ως «πολύ έντονος» ο διάλογος ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και στον στενό συνεργάτη του κ.κ. Βαρθολομαίου, μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε για να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια του Φαναρίου για τις εξελίξεις.

«Έφτασαν κάποια στιγμή στα όρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Άλλωστε, και από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής δίδεται ανάλογο κλίμα και εξ αυτού και όσων ειπώθηκαν προέκυψε η αίσθηση στην Αθήνα ότι είναι πιθανό να ματαιωθεί η επίσκεψη.

Ωστόσο, φαίνεται πως στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν επιθυμούν να διαταραχθεί ο εορταστικός χαρακτήρας της επίσκεψης και η τιμή στο σημαντικό ορόσημο της συμπλήρωσης 30 ετών από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου.

Πάντως, σε σχέση με αυτό, πέραν της ουσίας, που αφορά την τύχη των ναών του κτήματος Προμπονά, η ενόχληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνδέεται και με την επιλογή του χρόνου που προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς αφήνονται υπονοούμενα για κινήσεις που πιθανόν είχαν σαν στόχο να «χαλάσουν» το πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα.

Μάλιστα, επιβεβαιώνεται ότι το Φανάρι, μόλις πληροφορήθηκε ότι προγραμματιζόταν συζήτηση του θέματος παραχώρησης χρήσης των ναών στο δημοτικό συμβούλιο, παρενέβη για να μην προχωρήσει η συζήτηση.

Υπήρξε προς τούτο επίκληση και της προγραμματισμένης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, με την επισήμανση ότι η απόφαση θα μπορούσε να μετατεθεί για μεταγενέστερο χρόνο. «Πρόκειται για πανηγυρική επίσκεψη, με αφορμή τα 30 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη, και όχι για επίσκεψη διευθέτησης εκκλησιαστικών θεμάτων», ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε.

Ωστόσο, τελικά οι διαδικασίες προχώρησαν, με την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου να θεωρεί ότι αυτό έγινε και εξαιτίας συνεχών πιέσεων από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα ενόψει της προγραμματισμένης για τις 20 Νοεμβρίου επίσκεψης φορτίστηκε αρνητικά από την υπόθεση αυτή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.