Αρχίζουν σήμερα, Πέμπτη, στην Κρήτη οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η πρώτη Σύνοδος μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054.

Ωστόσο, οι απουσίες από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες, πλήττουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου και φέρνουν στο επίκεντρο τη διελκυστίνδα Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας.

Το σύνολο της Ορθοδοξίας συγκροτούν 14 Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας), εκ των οποίων από τη Σύνοδο θα απουσιάσουν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος της απουσίας είναι οι διαμάχες για την πρωτοκαθεδρία των Προκαθημένων, χωρίς να αποσιωπάται η προσπάθεια ορισμένων Εκκλησιών να χρησιμοποιήσουν τη Σύνοδο ως μέσο εξωτερικής πολιτικής και πολιτικών επιδιώξεων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σύναξης των Προκαθημένων –ψηφίσθηκε στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στο Chambésy της Γενεύης, τον περασμένο Γενάρη–, πλην των Προκαθημένων, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος από κάθε Πατριαρχείο και Εκκλησία έως 23 αρχιερείς, έξι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, και τρία βοηθητικά στελέχη.

Κατά την έναρξη αλλά και κατά τη λήξη της Συνόδου θα πάρουν μέρος ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών.

Πρόεδρος θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όμως, θα υπάρχουν και περιορισμοί. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θέματος (εκτός και αν το ζήτημα είναι διαδικαστικό ή προσωπικό), κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εάν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του Προέδρου, δεν επιτρέπονται άσχετες διαλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Στην Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων και την οργανωτική επιτυχία της Πανορθόδοξης Συνόδου, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτημία ημέρα πριν από την έναρξή της στο στο Κολυμπάρι Χανιών.

Μάλιστα, προς τιμήν των Ορθόδοξων Προκαθημένων που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στην Κρήτη και θα παραθέσει δείπνο.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης είναι το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας των τελευταίων 1.300 ετών.

Η Εκκλησία της Σερβίας θα συμμετάσχει

Αλλαγή πλεύσης μετά την αρνητική απόφαση να μη συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο φέρεται να έκανε η Εκκλησία της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συμμετάσχει κανονικά στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.