Σε τέσσερις από τις επτά περιπτώσεις οι ασθενείς νόσησαν στη Βόρεια Ιταλία από την ασθένεια COVID-19 και επέστρεψαν στην Ελλάδα έχοντας ήδη συμπτώματα, ή ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την επιστροφή τους.

Ποιες είναι οι εγχώριες μεταδόσεις

Τα περιστατικά “μετάδοσης στην κοινότητα”, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων η εγχώρια μετάδοση, εστιάζονται κυρίως στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που ιού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Από την γυναίκα αυτή, η οποία νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, μεταδόθηκε η λοίμωξη COVID-19:

στο ανήλικο παιδί της, το οποίο νοσηλεύεται μαζί της σε κοινό θάλαμο στο ΑΧΕΠΑ
σε φίλη της, η οποία νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο. Πρόκειται για το 5ο διαπιστωμένο κρούσμα του ιού, το οποίο ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου

Η δεύτερη ασθενής που μετέδωσε μετά την επιστροφή της από Ιταλία τη νόσο σε ασθενή εντός Ελλάδας είναι η 40χρονη γυναίκα από Μαρούσι, τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού. Όπως έγινε γνωστό μόλις χθες, ένας άνδρας ο οποίος βρέθηκε σε στενή επαφή μαζί της ανέπτυξε συμπτώματα της νόσου και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Αγώνας δρόμου για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών μόλυνσης
Σε έναν αδυσώπητο με τον χρόνο αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες στα εργαστήρια αναφοράς, ώστε να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα που έρχονται πλέον από τα νοσοκομεία όλης της χώρας – δημόσια και ιδιωτικά. Είναι κρίσιμο να εντοπιστούν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι πιθανές εστίες μόλυνσης, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ο ειδικός αλγόριθμος, σημαντικό εργαλείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον εντοπισμό και τη διαχείριση όλων των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή και πιθανόν έχουν μολυνθεί από κρούσμα, έφερε στα εργαστήρια δεκάδες δείγματα τα οποία αποδείχθηκαν αρνητικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.