ΚΡΗΤΗ ΝΕΑ: Στη Μαραθοκεφάλα, λίγο πιο πάνω από τις βίλες, βρίσκεται ένα σπήλαιο στο οποίο είναι χτισμένο μέσα ένα εκκλησάκι του 15ου αιώνα αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη.

Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη ή του Ξένου βρίσκεται πάνω από το Φαράγγι Αυλάκι του Ακρωτηρίου Χανίων.

Μια ιστορία λέει ότι πέρασε από τη σπηλιά ο Άγιος Ιωάννης διψασμένος αναζητώντας να πιεί νερό. Επειδή δεν έβρισκε έβαλε το σπαθί του βαθιά μέσα στο βράχο από όπου και βγήκε νερό το οποίο τρέχει μέχρι και σήμερα.

Μια άλλη ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος Ιωάννης ήρθε από την Αίγυπτο με άλλους 98 Θεοφόρους Πατέρες και εγκαταστάθηκε στον Αζωγυρέ Σελίνου. Όταν άρχισε να διαδίδεται η φήμη του ως θαυματουργός και να συρρέουν πλήθη στον Αζωγυρέ, αποφάσισε να αποχωριστεί από τους υπόλοιπους Πατέρες και να αποσυρθεί σε κάποιο απόμερο σημείο, όπου θα μπορούσε με απόλυτη ηρεμία να αφιερωθεί στο Θεό.

Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας, αλλά όταν κι εκεί έγινε γνωστή η παρουσία του, αποσύρθηκε στο σημείο που είναι κτισμένη η μονή καθολικού στο Ακρωτήρι.

Ο Άγιος Ιωάννης φέρεται να είναι και ο ιδρυτής της Μονής Καθολικού, μια από τις αρχαιότερες μονές της Κρήτης. Λένε πώς καθώς προσευχόταν μέσα στο σπήλαιο, χτύπησε με το ραβδί του τον βράχο κι από τότε αναβλύζει αγιασμένο νερό που δε στερεύει ποτέ. Τυφλοί, κωφοί, νεφροπαθείς έχουν δει γιατρειά με αυτό το «αγιασμένο» νερό.

Κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων πραγματοποιείται από τους πολίτες του χωριού η πλήρης αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.