ΚΡΗΤΗ: Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η πρόταση χρηματοδότησης με τίτλο «Αποκατάσταση και ανάδειξη Ιερών Ναών Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων» …

συνολικού προϋπολογισμού 923.371,32 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε έπειτα από την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αγίου Βασιλείου με την Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Η πρόταση είχε υποβληθεί στo πλαίσιo της δράσης «Αναβάθμιση Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και αφορούσε πέντε προσκυνηματικούς προορισμούς της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου και δύο στο Δήμο Σφακίων.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς: «Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Δρίμισκο, Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στα Κεραμέ, Αγ. Χαραλάμπους στην Μύρθιο, Μιχαήλ Αρχαγγέλου ή Αστρατηγού στην Ορνέ, Παναγίας στα Σακτούρια, ‘Αγιου Παύλου στην Αγία Ρουμελη, Παναγία στην Αγία Ρουμέλη».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα συνεργασίας της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη με την Ιερά Μητρόπολη για την υποβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την αποκατάσταση των Ναών και την ανάδειξη του εσωτερικού τους με σκοπό όπως ανέφερε ο δήμαρχος: «Την προστασία τους από φθορές των τοιχογραφιών. Ο στόχος του έργου είναι διττός, αφενός να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και προσβασιμότητα των χώρων για τις θρησκευτικές ανάγκες των προσκυνητών, αφετέρου η ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, καθώς οι περισσότεροι ναοί βρίσκονται κοντά σε τουριστικά θέρετρα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών».

Στόχος επίσης της δημοτικής αρχής είναι η ανάδειξη της πλούσιας θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη, «…θα συμβάλει στον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την πολιτιστική αξία των θρησκευτικών μας μνημείων.»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.