Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης: Μπορεί να πήρατε την υλικοτεχνική υποδομή της Ακαδημίας μας, αλλά, δεν θα πάρετε ποτέ την ψυχή μας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των παραπάνω Ακαδημιών περιήλθε στη δικαιοδοσία της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Δύο ιστορικές Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, η Ακαδημία της Βελλάς με ιστορία πάνω από 100 χρόνων και η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης στην καρδιά της Μακεδονίας, στην βυζαντινή συμβασιλεύουσα, θυσιάστηκαν για τα σχέδια της Ακαδημίας των Αθηνών.

Φτάνουμε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου που έγινε η συγχώνευση, και αντί να υπάρχει ένας σχεδιασμός και προγραμματισμός από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, βρισκόμαστε συνεχώς προ εκπλήξεων.

Για άλλη μία φορά, κάνουμε γνωστό ότι πολλοί εξ ημών, ίσως και κάποιοι φοιτητές από την Βελλά Ιωαννίνων, δεν έχουμε τη δυνατότητα της μετακίνησής μας στην Αθήνα για την εξέταση. Θέσαμε την πρόταση για διαδικτυακή εξέταση ή εκπόνησης κάποιας εργασίας, αλλά βρήκαμε τοίχο και αυτιά κλειστά. Σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, η εξεταστική έχει τη μορφή της εργασίας, εμείς, μάλλον, δεν ανήκουμε σε αυτά!

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. Αρκετοί συμφοιτητές μας, αφού περάτωσαν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη, είναι αναγκασμένοι να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις στη σχολή Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο ΠΑΔΑ Αττικής για να λάβουν τα πολυπόθητα δικαιώματα με επιπλέον κόστος και χρόνια από τη ζωή τους.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είμαστε μόνοι μας. Παλεύουμε για να ακουστούμε· παλεύουμε για να κερδίσουμε κάτι, αφού δεν έχουμε τη στήριξη κανενός.

Σε λίγες ημέρες, θα εορτάσουμε την γιορτή των Γραμμάτων και της Παιδείας. Οι Τρεις Ιεράρχες κατάφεραν να δώσουν την πρέπουσα σπουδαιότητα και βαρύτητα στην παιδεία· και κοσμική και εκκλησιαστική. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος παραιτήθηκε από το θρόνο για να μη φέρει αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας, ο Μ. Βασίλειος αναλώθηκε στην προστασία και στην κοινωνική προσφορά στον κόσμο και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πέθανε στην εξορία, ύστερα από ανυπόστατες καταγγελίες που δέχτηκε.

Ακόμα, και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας άνοιγε σχολεία και δεν έκλεινε τα υπάρχοντα.

Με λάφυρα δεν χτίζεται ο πολιτισμός!

Ελπίζουμε στη βοήθεια του Θεού!

Απόσπασμα από την ταινία μικρού μήκους Μάθημα Παρασκευής.

Φοιτητές ΙΣ/ΔΕΚ
Σωτήριος Θεολόγου, τ. Πρόεδρος Α.Ε.Α.Θ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.