Σεβόμενοι όλες τις απόψεις και παρατηρήσεις παραθέτουμε, από το Εκκλησία Online, την επιστολή - "κραυγή αγωνίας" προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για το μέλλον της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης από τους Συλλόγους Καθηγητών των Εκκλησιαστικών Σχολείων της Ελλάδος.

Ανοιχτή επιστολή (νέα) προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, τον αξιότιμο κ. Υπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας.

Παναγιώτατε, Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι, κ. Υπουργέ Παδείας, κκ. Γενικοί Γραμματείς,

Γνωρίζουμε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τρίτη 27-6-2017 θα συζητηθεί το σοβαρότατο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία της χώρας, για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες με το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως πληροφορούμαστε, προχωράει εν κρυπτώ μια καταστροφική για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση συμφωνία, η οποία μας θυμίζει τις αντίστοιχες διεργασίες του 2006 μεταξύ του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Εκείνη η συμφωνία και ο νόμος 3432 που προέκυψε, οδήγησαν σε μαρασμό την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, κυρίως λόγω της κατάργησης της Δ΄ Τάξεως του Λυκείου. Τα Εκκλησιαστικά ΙΕΚ που δημιουργήθηκαν τότε ήταν θνησιγενή, όπως εγκαίρως και ευστρόφως το είχαμε επισημάνει με αγωνιώδεις επιστολές μας προς κάθε υπεύθυνο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τώρα με τα ΚΙΜ (Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας) που πάλι μυστικά και υπογείως, ερήμην της εκπαιδευτικής κοινότητος, προετοιμάζονται. Η μόνη διαφορά είναι ότι σήμερα στον βωμό των ΚΙΜ θα θυσιασθούν τα ελάχιστα εναπομείναντα Εκκλησιαστικά σχολεία και μάλιστα (τι τραγική ειρωνεία!! ) με το πρόσχημα της αναβάθμισής τους.

Στη σύντομη ανοιχτή επιστολή που σας απευθύναμε πριν μια εβδομάδα (19-6-2017) δεν δόθηκε καμία απάντηση, δεν μας δόθηκε επίσης (ούτε από το Υπουργείο ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, που το έχουν) το κείμενο των 63 άρθρων έκτασης 32 σελίδων που σας παρακαλέσαμε να μας κοινοποιήσετε. Τι φοβερό αναφέρει αυτό το κείμενο ώστε να παραμένει τόσο καλά φυλαγμένο;

Μαθαίνουμε επίσης ότι άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στην πράξη, σε μία τουλάχιστον περίπτωση (άρθρο 63 παράγραφος 8), πριν καν ψηφιστεί ως νόμος. Στα ΙΣΔΕ Καρδίτσας δεν θα γίνονται εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά, ούτε θα συνεχιστεί η φοίτηση των ήδη πρωτοετών ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο 2ο έτος σπουδών. Είναι δυνατόν;; Είναι απίστευτη η βιασύνη αυτή!

Αφού δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί σωστά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έστω και αν -ό μη γένοιτο– ψηφιστεί νέος νόμος μέσα στο καλοκαίρι, προς τί τόση βιασύνη; Τί κρυφό δεν πρέπει να μάθουμε; Γιατί πρέπει να βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων άραγε;

Σας ζητάμε το δημοκρατικά αλλά και ανθρωπίνως αυτονόητο: να κληθούμε όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι τον Σεπτέμβριο και με χρονοδιάγραμμα έως τον Δεκέμβριο να καταλήξουμε σε ψύχραιμη και ολοκληρωμένη λύση.

Σε αυτή την επιστολή δεν θα παρατεθούν τα πολλαπλά αποδεικτικά μας στοιχεία, κάποια από τα οποία περιέχονται εξάλλου στην από 3-3-2017 επιστολή των Συλλόγων Καθηγητών των Σχολών μας που τότε σας αποστείλαμε. (Επισυνάπτεται ξανά).

Η ανοιχτή αυτή επιστολή αποτελεί κραυγή αγωνίας, αλλά και έμπρακτη κίνηση προειδοποίησης προς κάθε υπεύθυνο που θα τολμήσει να επικαλεσθεί άγνοια, όταν σε 2 χρόνια μετά την ψήφιση του υπό συζήτηση νέου νόμου θα επαληθευθούν οι προβλέψεις μας και όλα τα εκκλησιαστικά σχολεία θα κλείσουν οριστικά τις πύλες τους.

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο είχαμε ματαίως ζητήσει από τους αρμόδιους στο Υπουργείο Παιδείας να μας δοθεί το κείμενο εργασίας του επικείμενου νομοσχεδίου, όπως αυτό δόθηκε στη Δ.Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα, για άλλη μία φορά, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, σας καλούμε στο όνομα της εν Χριστώ αγάπης και ειλικρίνειας που Σεις μας διδάσκετε, να μας κοινοποιήσετε το διαμορφωμένο από 18/4/2017 σχέδιο νομοθετήματος (με 63 άρθρα και έκταση 32 σελίδων) και σας παρακαλούμε να αποτελέσει αυτό τη βάση συζητήσεως σε μια κοινή επιτροπή όλων των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία της Κρήτης, Υπουργείο Παιδείας, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων) οι οποίοι χωρίς βιασύνη, με δημοκρατική συμμετοχή, με σύνεση και ύστερα από διάλογο και ενδελεχή σκέψη θα καταλήξουν στη διαμόρφωση ενός κατάλληλου, βιώσιμου, αειφόρου και ανταγωνιστικού σχήματος της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Παναγιώτατε, Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι, κ. Υπουργέ, κκ. Γραμματείς,
Ως καθηγητές της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης έχουμε το προνόμιο να την υπηρετούμε μάχιμα και με μακρόχρονη εμπειρία και είμαστε πρόθυμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για αναβάθμιση και αυτοκάθαρση του θεσμού της.

Δεν φοβόμαστε το καινούργιο, δεν αρνούμαστε τις καλές και μελετημένες αλλαγές.

Αγωνιούμε όμως στο όνομα μιας βεβιασμένης αναβάθμισης της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που γίνεται ερήμην μας, χωρίς σοβαρή συζήτηση, και που θα οδηγήσει στη γρήγορη και οριστική αυτοκατάργησή της.
Πιστεύουμε στον διάλογο, εμπιστευόμαστε τον Θεό σε ό,τι επιτρέψει να γίνει στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση. Έχουμε ταυτόχρονα τη συνείδησή μας ήσυχη ότι δεν αδιαφορήσαμε.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συζήτηση είμαστε πρόθυμοι.
Μετά βαθυτάτου σεβασμού.
Οι Σύλλογοι όλων των Εκκλησιαστικών Σχολών της Ελλάδος (πλην της Ριζαρείου)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.