Κράτος – Εκκλησία: Το Οικουµενικό Πατριαρχείο διαφωνεί µε τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στα άρθρα 3 και 21 του Συντάγµατος και τη µισθοδοσία των κληρικών.

Της Μαρίνας Ζιώζιου

Αυτό τόνισε χθες µε ανακοίνωσή του το Φανάρι, έπειτα από τη συνάντηση του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου µε αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουµενικού Πατριαρχείου ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετη µε το άρθρο 3 σχετικά µε τη «θρησκευτική ουδετερότητα» της Πολιτείας, ενώ συντάσσεται µε τους κληρικούς και στηρίζει το αίτηµά τους να παραµείνουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωµών και να διατηρηθεί το ισχύον θεσµικό εργασιακό πλαίσιο.

Συγκεκριµένα, για το άρθρο 21 η κυβέρνηση προτείνει την απαλοιφή της φράσης ότι η οικογένεια αποτελεί «θεµέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους», κάτι µε το οποίο το Οικουµενικό Πατριαρχείο διαφωνεί, καθώς, όπως σηµειώνει, σε µια περίοδο υπογεννητικότητας ο θεσµός της οικογένειας «χρήζει ρητής συνταγµατικής προστασίας και ουχί υποβαθµίσεως».

Για το ζήτηµα της «θρησκευτικής ουδετερότητας», το Οικουµενικό Πατριαρχείο εκφράζει τον έντονο προβληµατισµό του για ορισµένα σοβαρά ζητήµατα που απορρέουν από την προτεινόµενη αναθεώρηση του άρθρου 3.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «θα αποδυναµωθεί η θεσµική θέση του Οικουµενικού Πατριαρχείου ως Νοµικό Πρόσωπο ∆ιεθνούς ∆ηµοσίου ∆ικαίου, θα επιφέρει την αποβολή της Εκκλησίας από τον δηµόσιο βίο και θα δηµιουργήσει το έρεισµα για τη µεταβολή του συνόλου του υφισταµένου νοµικού πλαισίου, το οποίο καθορίζει τα Εκκλησιαστικά εν Ελλάδι Καθεστώτα στην Κρήτη, τα ∆ωδεκάνησα, τις λεγόµενες “Νέες Χώρες” και την Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτµου».

Τέλος, για το ζήτηµα της προτεινοµένης µεταβολής του υφισταµένου εργασιακού καθεστώτος των κληρικών και των λαϊκών εκκλησιαστικών υπαλλήλων, ο Οικουµενικός Θρόνος «επιστηρίζει το αίτηµα της παραµονής τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωµών και τη διατήρηση του ισχύοντος θεσµικού εργασιακού πλαισίου», γιατί, όπως εξηγεί, «η προτεινοµένη ρύθµισις αποτελεί επιλεκτικήν δυσµενή µεταβολήν των ειρηµένων εργασιακών σχέσεων».

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.