Η Ιερά Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος Κοζάνης αναμιμνησκεται του θαύματος του Αγίου Νικάνορος στην πόλη της Κοζάνης και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Άγιος έσωσε τότε τον λαό από την πανδημία της Ισπανικής γρίπης.

Στην Κοζάνη η γρίπη ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου του 1918 σκορπώντας τον φόβο, την απόγνωση, τον πανικό, τον θάνατο. Συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 172 συμπολίτες μας. Ώσπου την 6ην Νοεμβρίου του 1918 ο πιστός λαός της Κοζάνης, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φώτιο, υποδέχτηκε από το μοναστήρι της Ζάβορδας στον Άγιο Νικόλαο τα Ιερά λείψανα του Αγίου. Από τις 8 Νοεμβρίου η Κοζάνη δεν είχε πλέον κανένα νέο κρούσμα γρίπης, ώσπου το Νοέμβριο η επιδημία άρχισε να «ξεψυχά» και σε όλη την Ελλάδα.

Οι Κοζανίτες νιώθοντας έντονη την επέμβαση του Αγίου αποφάσισαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης να οικοδομήσουν Ναό στο όνομα του, ο οποίος ανηγέρθη κατά τα έτη 1926-28 και τη δεκαετία του 1970 ο νέος μεγάλος πάνω στον παλαιό. Σε ανάμνηση του θαύματος την 7η Αυγούστου, ημέρα μνήμης του Αγίου, όλοι οι Κοζανίτες τηρούν αυστηρή νηστεία.

bty

bty

bty

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.