Γιορτάζει σήμερα ο πολιούχος και προστάτης της Κοζάνης, Άγιος Νικόλαος, με τη Θεία Λειτουργία να πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου λόγω των συνθηκών η είσοδος θα παραμείνει κλειδωμένη για τους πιστούς έως και το βράδυ, ενώ στο σημείο βρίσκεται η αστυνομία για την αποφυγή συνωστισμού.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, αλλά και την παραμονή, εκατοντάδες είναι οι πιστοί που προσέρχονται στο Ναό, με ιδιαίτερη ευλάβεια, ζητώντας την βοήθεια του «Παππούλη» όπως με σεμνή οικειότητα τον αποκαλούν οι Κοζανίτες.

Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου πέφτει το πρώτο χιόνι και αγριεύει ο καιρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 100 χρόνια ο Ναός δεν έχει κλείσει ποτέ, λειτουργεί καθημερινά, τελούνται οι θείες λειτουργίες παραμένοντας ολημερίς ανοιχτός για τους πιστούς.

Ο θαλασσινός Άγιος, πολιούχος σε μια ορεινή περιοχή όπως η Κοζάνη, εκ Ρωσίας ερχόμενος με την πρωτοβουλία και την φροντίδα του ευεργέτη, Χαρισίου Τράντα, που χρηματοδότησε την ανέγερσή του με χρήματα που κληρονόμησε από συγγενή του αξιωματικό στα τσαρικά στρατεύματα.

Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1664 ενώ με προεδρικό διάταγμα ανακηρύχθηκε ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο. Εξάλλου, με βασιλικό διάταγμα της 9ης Απριλίου 1953 ο Άγιος Νικόλαος αναγνωρίστηκε ως πολιούχος και προστάτης της Κοζάνης.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 7 το πρωί με το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλο, να ζητά από τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα. «Εσύ λαέ του Θεού, ευλογημένε, παρακαλείσαι όπως τηρείς απαρεγκλίτως, όσα η ιατρική επιστήμη εντέλλεται», τόνισε κατά τη διάρκεια του Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού. «Ο Άγιος Νικόλαος είναι κοντά μας. Σκεπάζει την Κοζάνη του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.