Η 30η Απριλίου πλησιάζει και ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι και το τι θα γίνει με τον εκκλησιασμό.

Θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο θέμα του εκκλησιασμού κατά το πρώτο ή το δεύτερο κύμα χαλάρωσης των μέτρων ή θα μείνουν κλειστοί οι Ναοί και ολόκληρο τον Μάιο και να πάει για Ιούνιο η συζήτηση και το άνοιγμα των Ναών. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως το άνοιγμα των Ναών και ο εκκλησιασμός των πιστών θα γίνει με κάποιους φυσικά περιορισμούς.

Προκύπτει πάντως κινητικότητα για το θέμα του εκκλησιασμού. Την Παρασκευή ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος με επιστολή του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου του ζητά όπως συγκαλέσει εκτάκτως την Ιερά Σύνοδο προκειμένου μεταξύ άλλων να συζητηθεί το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού ούτως ώστε ”να εξευρεθούν κοινοί τρόποι αντιμετώπισης σε τυχόν συνέχιση των μέτρων ασφαλείας σχετικά με τη λειτουργία των ιερών ναών μας καθώς και τρόποι βοηθείας πνευματικής και υλικής του δοκιμαζομένου λαού μας”.

Επιπλέον, πάνω από 150 επαγγελματίες υγείας από όλη την Κύπρο, γιατροί και νοσηλευτές, με επιστολή τους προς τον ΠτΔ ζητούν όπως ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί για τους πιστούς και να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Οι Ειδικοί του Υπ. Υγείας πάντως, όπως και για όλους τους κλειστούς χώρους και τις συναθροίσεις, εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις για να ανοίξουν οι Ναοί ειδικά κατά το πρώτο κύμα στις 4 Μαΐου. Όλα θα εξαρτηθούν πλέον από την συνάντηση της ομάδας επιδημιολόγων την Τρίτη με τον ΠτΔ αλλά και το Υπουργικό την Τετάρτη στο οποίο θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πιθανή συνάντηση Αρχιεπισκόπου με ΠτΔ

Όπως ανέφερε στην offsite ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, είναι πιθανό πριν το Υπουργικό της Τετάρτης να υπάρξει κάποια συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

‘’Ίσως έχει κάποια συνάντηση με τον ΠτΔ ο Αρχιεπίσκοπος. Αναμένουμε, προσδοκούμε και θέλουμε φυσικά να έχουμε και κάποια εξέλιξη για το θέμα του εκκλησιασμού στις αποφάσεις που θα παρθούν΄΄.

Με περιορισμούς όπως σε άλλες περιπτώσεις

Ο Μητροπολίτης Πάφου δηλώνει ότι μπορεί να ανοίξουν οι Ιεροί Ναοί και να υπάρξουν φυσικά κάποιοι περιορισμοί και μέτρα προφύλαξης όπως συμβαίνει και με άλλους κλειστούς χώρους.

‘’Μπορεί π.χ. σε κάθε 8 τ.μ. Να υπάρχει ένας άνθρωπος όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, υπεραγορές κτλ. Έχουμε μεγάλους ναούς μπορεί να γίνει και σε αυτή την περίπτωση η ίδια οδηγία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια εξέλιξη. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει΄΄

Όσον αφορά την Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή για Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου.

Κούσιος: Οι Ειδικοί Συμβουλεύουν, η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις

Η Offsite επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κυριάκο Κούσιο για να δούμε και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

‘’Δεν γνωρίζω να έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ και του Αρχιεπισκόπου. Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι η συνάντηση του ΠτΔ με την Επιδημιολογική ομάδα του Υπ. Υγείας την Τρίτη και το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη. Τονίζω ότι η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα συμβουλεύει την Κυβέρνηση, δεν αποφασίζει.

Τις αποφάσεις τις πολιτικές τις παίρνει η Κυβέρνηση και όχι η συμβουλευτική ομάδα. Ανάλογα με τις εισηγήσεις των Ειδικών και τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα κρίνει και θα αποφασίσει και για τον εκκλησιασμό τι θα γίνει. Βλέπετε ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις (για επιστολή γιατρών στον ΠτΔ). Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν, θα αξιολογηθούν και θα αποφασίσουμε’’.

Ο κ. Κούσιος μας ανέφερε ότι δεν έγινε κάποια συζήτηση στην τελευταία σύσκεψη με τους Ειδικούς για τον εκκλησιασμό.

offsite

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.