Ημέρα πνευματικής χαράς το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 για την Ιερά Μητρόπολη μας, αφού (πιθανώς για πρώτη φορά στην πάροδο των αιώνων) τελέσθηκε η Ιερή Ακολουθία της Μοναχικής Κουράς στο Μεγανήσι και ειδικότερα στην νεοσύστατη Ιερά Μονή Παντοκράτορος (Μεταμόρφωσις του Σωτήρος).

Από του έτους 2010 άρχισε η ανέγερση της Ιεράς Μονής, ως Μετοχίου της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, κατόπιν ευλαβούς δωρεάς του χώρου από την κα. Σταμάτα Μελά (το γένος Ιωάννου Δάγλα «Καρίνη ) και τους οικείους της, με τον ευσεβή πόθο να ανεγερθεί εκεί Μοναστήρι.

Από τότε και μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκε μερικώς ο χώρος και περιτειχίσθηκε, ανοικοδομήθηκε ο Ιερός Ναός και τοποθετήθηκαν προσωρινώς προκατασκευασμένοι οικίσκοι, για να εξυπηρετηθούν έστω υποτυπωδώς οι ανάγκες της Ιεράς Μονής.

Και έφθασε η ευλογημένη ώρα, κατά την οποία η ίδια η δωρήτρια, κινούμενη από πόθο ολοκληρωτικής αφιερώσεως στον Θεό, ο Οποίος «δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον», έλαβε το Αγγελικό Σχήμα, γενομένη η πρώτη μοναχή του Μοναστηρίου!

Το πρωί του Σαββάτου κατέφθασε στο Μεγανήσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Λευκάδος & Ιθάκης π. Θεόφιλος –με την ευλογία του οποίου γίνεται κάθε εκκλησιαστική διακονία-, συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Αγιορειτικής Ιεράς Μονής Οσίου Ξενοφώντος, Γέροντα Αλέξιο και τη συνοδεία του, τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, Γέροντα Νικηφόρο και τη συνοδεία του, άλλους κληρικούς και μοναχούς, καθώς και από τις οσιώτατες μοναχές Παρθενία, ηγουμένη Ι. Μ. Αγ. Παρασκευής Πούντας Καναλλακίου Πρεβέζης και Αντωνία, ηγουμένη Ι. Μ. Αγ. Νικολάου Ιράς Αθανίου Λευκάδος.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Μεγαλοσχημία της δοκίμης Σταμάτας Μελά, η οποία μετονομάσθηκε σε Σιλουανή μοναχή, προς τιμήν του νεοφανούς οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου.

Με τη χάρη του Αγίου Θεού, λοιπόν, η Ιερά Μονή Παντοκράτορος επανδρώθηκε και άρχισε ουσιαστικά τη λειτουργία της, ως τόπος ησυχίας, προσευχής και ασκήσεως, τόσο για τις αφιερωμένες ψυχές που θα αγωνίζονται, όσο και για τους προσκυνητές που θα οδηγούν τα βήματα τους εκεί!

Το Μοναστήρι αυτό ανήκει στο Μεγανήσι και ευελπιστούμε ότι, Θεού θέλοντος, θα ολοκληρωθεί και θα καταστεί φάρος πνευματικός!

Οφείλονται ολόθερμες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην άριστη πραγματοποίηση της ιεράς τελετής, κυρίως εἰς τον ἐφημέριον Κατωμερίου καί Βαθέως Μεγανησίου Αίδεσιμολογιώτατον π. Εὐάγγελον Ἀρώνην, ὑπεύθυνον Μετοχιάρην αλλά και σε όσους συνδράμουν για τη συνέχιση των εργασιών.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό λαχειοφόρος αγορά, με 1ο δώρο: εξαήμερη εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 2ο δώρο: 1 laptop, 3ο δώρο: 1 i phone και άλλα δώρα.

Η κλήρωση θα γίνει την 1 Οκτωβρίου 2023.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.