Την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, εορτή της μνήμης του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Ιερά Μονή Παναγίας Καρυδιανής Μύθων Ιεράπετρας.

Κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, μετά τη Μικρά Είσοδο, μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και συγκίνησης, και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, έκειρε σε Μικρόσχημη Μοναχή την κατά κόσμον Καλλιόπη χα Γεωργίου Ταβλάκη, την οποία μετονόμασε σε Θεοπίστη Μοναχή.

Στη σύντομη ομιλία του, στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος τόνισε ότι η Μοναχή Θεοπίστη αξιώθηκε να λάβει το Αγγελικό Σχήμα, το οποίο θεωρείται ως δεύτερο βάπτισμα που αναγεννά πνευματικά τον άνθρωπο. Όπως σημείωσε, έλαβε το όνομα μίας έγγαμης αγίας της Εκκλησίας μας, της συζύγου του Αγίου Ευσταθίου, που υπέμεινε ποικίλους πειρασμούς και βασανιστήρια και μαρτύρησε μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της για την αγάπη του Χριστού. Και η Μοναχή Θεοπίστη υπέστη πολλούς πειρασμούς και δοκιμασίες στη ζωή της, όπως ήταν η πρόωρη εκδημία της κόρης της Μοναχής Μαριάμ και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα του εκλεκτού συζύγου της Γεωργίου Ταβλάκη. Δεν γόγγυσε ούτε ολιγοψύχησε. Δεν απέκαμε ούτε βαρυγγόμησε, αλλά η πίστη, η αγάπη και η αφοσίωσή της στον Χριστό έγινε μεγαλύτερη. Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος κάλεσε την Μοναχή Θεοπίστη να καλλιεργεί τις μοναχικές αρετές και να παραμείνει πιστή και αφοσιωμένη στον Νυμφίο Χριστό, ο οποίος θα παρηγορεί, θα γλυκαίνει και θα ευφραίνει την καρδία της με την ανεκλάλητη χαρά της παρουσίας Του, αλλά και στην Παναγία την Καρυδιανή, στην οποία πάντοτε κατέφευγε για να προσευχηθεί, ώστε να αξιωθεί και της Ουρανίου Βασιλείας.

Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο Αιδεσιμολ. Οικονόμος Θεολόγος Καλαφατάκης και παρέστη συμπροσευχόμενη η Μοναχή Θέκλα, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνου, Πατέρες και συγγενείς κατά σάρκα της Μοναχής Θεοπίστης, οι οποίοι την ευχήθηκαν «καλό παράδεισο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.