ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΔΑ ΘΑΔΔΑΙΟΥ : H έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται «Εβδομάδα των Βαΐων». Δείτε τι ομολόγησε η κυρία στην Κερατέα.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΔΑ ΘΑΔΔΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων είναι η «έναρξη του Σταυρού».

Λέγεται ότι η εβδομάδα αυτή αποκαλείται «κουφή» ή «βουβή» με μοναδική δικαιολογία ότι την Εβδομάδα αυτή δεν τελούνται Ακολουθίες.

Λοιπόν, ούτε λέμε (Ακολουθία) κι ούτε ακούμε (Καμπάνα) αυτήν την Εβδομάδα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι άλλο.

Εάν εμβαθύνει κανείς στα Λειτουργικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα διαπιστώσει πως δεν είναι «βουβή» και «κουφή» η συγκεκριμένη εβδομάδα, αφού εμπεριέχει τα πληρέστερα μηνύματα και τις πιο βαθιές Θεολογικές έννοιες σχετικά με το Μυστήριο του θανάτου.

Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας τελούνται οι Ακολουθίες, όπως πραγματοποιούνται τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Τελούνται, δε, ο Μεσονυκτικός Όρθρος, οι Ώρες και ο Εσπερινός το πρωί, το Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα, η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή, καθώς και το Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου κατά την Παρασκευή το απόγευμα.

Η μοναδική Ακολουθία που απουσιάζει είναι η Ακολουθία των Χαιρετισμών της Παναγίας, η οποία αποτελεί και τη μοναδική χαρμόσυνη νότα σε αυτή την πένθιμη περίοδο.

Ενδέχεται η όλη παρεξήγηση να δημιουργήθηκε από το γεγονός της μη τέλεσης της χαρμόσυνης Ακολουθίας των Χαιρετισμών κατά την εβδομάδα αυτή.Η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής αποκαλύπτει τα νοήματα της μετάνοιας, της νηστείας από την αμαρτία, της χαρμολύπης και της επαναβίωσης του λατρευτικού στοιχείου της Εκκλησίας.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.